Barcelona

Tens enfrontament al Parlament per la moció de la CUP

La proposta que referma la desconnexió amb l'estat espanyol s'ha inclòs finalment en l'ordre del dia, tot i els intents de l'oposició per evitar que es voti aquest dijous

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres hi ha hagut al Parlament un tens enfrontament per la moció del 9-N pactada entre Junts pel Sí i la CUP per refermar la resolució independentista. La proposta de la CUP s'ha inclòs finalment en l'ordre del dia del ple d'aquest dijous. La Mesa del Parlament ha considerat que entra dins la legalitat. Però l'oposició no ho veu igual i argumenta que es basa en un text impugnat pel Constitucional. Per això, intentarà evitar que es voti i plantejarà que es reconsideri la decisió. Si ho fa, el ple s'haurà d'aturar i tornar a decidir.

Aquest debat ha marcat també la sessió de control del president de la Generalitat. Després que aquest dimarts a la tarda Junts pel Sí i la CUP pactessin una modificació del text perquè es votés al ple dijous, PSC i Ciutadans qüestionen que s'ajusti a la legalitat i han fet una petició formal perquè no es voti, però el president català, Carles Puigdemont, ha defensat que es debati "amb plena llibertat."

"No es poden posar fronteres aquí, perquè els Parlaments han de poder ser lliures a l'hora de discutir de tot i amb tothom."

I ha afegit:

"Que un Parlament hagi d'estar patint per si pot o no pot parlar d'una cosa és començar molt malament qualsevol projecte de canvi polític o de regeneració política que es pugui tenir, per aquest país o pel veí."

PP i C's  forcen una votació al ple per retirar la moció de la CUP

Ha estat a l'inici del ple, abans de la tradicional sessió de control, que C's i PPC han demanat a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que sotmetés a votació del ple la retirada de l'ordre del dia de la polèmica moció de la CUP sobre la declaració del 9-N i la desobediència.

Després d'uns minuts de confusió, discussió i constants apel·lacions al reglament, Forcadell ha acabat afirmant que té previst que aquesta votació se celebri aquest dijous al matí, abans de substanciar-se el punt d'aquesta moció.

El govern expressa el seu suport als municipis independentistes

La moció de la CUP no ha estat l'única qüestió que s'ha tractat a la sessió de control. El govern també ha expressat el seu suport als gairebé 300 ajuntaments que estan sent investigats per l'Audiència Nacional per haver donat suport a la resolució independentista del 9-N.

La consellera de Governació, Txell Borràs, ha assegurat que els consistoris notaran el suport del govern en aquesta qüestió. Ha estat en resposta a una pregunta de la diputada de Junts pel Sí Neus Lloberas, que aquest divendres serà nomenada presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència.

Cap encàrrec als Mossos

Pel que fa al punt del text dels cupaires que insta els Mossos d'Esquadra a no atendre els requeriments de l'Audiència Nacional referents al procés, Puigdemont ha negat que la Generalitat hagi encarregat mai als Mossos que se saltin la llei, i ha garantit que votarà d'acord amb el programa de govern.

D'altra banda, la CUP ha qüestionat la celebració dels Jocs del Mediterrani i el PP ha criticat les llistes d'espera de la sanitat pública. Per la seva part, Catalunya Sí que es Pot ha demanat al president que no sigui tebi sobre el Manifest Koiné, fet per un grup de lingüistes catalans i que defensa l'única oficialitat del català en cas d'independència.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut