Madrid

Excompanys de partit reivindiquen Barberá i critiquen la "cacera" que ha patit

Català critica les "barbaritats" que s'han dit d'ella, Rajoy destaca que "va dedicar la vida al PP i a València" i De Cospedal la defineix com a "molt honesta"

RedaccióActualitzat

La mort de l'exalcaldessa de València i senadora Rita Barberá ha coincidit amb el Congrés dels Diputats en plena activitat, amb la sessió de control al govern espanyol. Això ha facilitat que els responsables dels principals partits donessin les seves primeres impressions als periodistes.

Els primers a parlar han estat excompanys seus al PP, que han expressat el condol per la mort de la senadora no adscrita i també s'han queixat dels atacs que havia rebut. És el cas de l'expresident del Congrés Jesús Posada, que ha parlat de "cacera totalment injustificada". 

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dedicat les paraules més contundents en aquest sentit. Després de lamentar la mort de Barberá, ha criticat durament els que l'han atacat:

"Cadascú tindrà sobre la seva consciència el que ha fet i ha dit sobre ella, les barbaritats que se li han atribuït sense cap prova ni justificació. Ha treballat durant moltíssims anys per l'interès general i pel servei públic, i jo sento moltíssim que hagi tingut uns mesos finals amb tanta crítica injustificada, segons el meu parer. Jo he parlat sempre de la presumpció d'innocència."

Rajoy: "Es fa molt dur, això"

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha expressat en termes molt més moderats. Rajoy, que ha dit que se sent "enormement trist" per la notícia, ha explicat que va parlar amb ella fa pocs dies, just abans que declarés com a imputada, i ha recordat la seva relació política amb ella:

"La vaig conèixer en la dècada dels 80 i l'any 91 vam negociar la candidatura a l'alcaldia de València. Realment es fa molt dur, això. Rita Barberá ha dedicat tota la seva vida a València. Durant 24 anys va ser alcaldessa, escollida moltes vegades per majoria absoluta. Ha dedicat la seva vida al Partit Popular."

 

 

De Cospedal: "Una dona honrada, intel·lectual i molt honesta"

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, també ha reivindicat la personalitat i l'obra de la difunta Barberá. De Cospedal l'ha definida com a "magnífica política":

"Sempre va ser una dona honrada, intel·lectual, molt honesta i una gran espanyola. Una magnífica política que va revitalitzar València com no ho ha fet ningú i va treballar per la ciutat."

Margallo: "Patia una depressió molt profunda"

L'exministre d'Exterior, José Manuel García Margallo, molt amic de Barberá, ha explicat que la senadora estava "sotmesa a una medicació molt forta" perquè estava passant "una depressió molt profunda". Margallo, que ha atribuït aquesta depressió a la investigació de què era objecte per part del Tribunal Suprem, i que ha afirmat que havien de sopar junts aquesta setmana, ha criticat el "linxament" que ha patit Barberá, també per part de gent del PP:

"Hi ha hagut membres del meu partit que li han donat l'esquena."

Albiol: "La millor alcaldessa que ha tingut València"

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, també ha lamentat la mort de Barberá. Albiol ha criticat l'"acarnissament excessiu" del qual, segons ell, ha estat víctima. A Twitter, Albiol l'ha definit com "la millor alcaldessa que ha tingut València", amb els seus "encerts i errors":

 

 

Iglesias recorda una "trajectòria marcada per la corrupció"

El líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, formació que ha abandonat l'hemicicle del Congrés quan s'ha fet el minut de silenci en record de Barberá, ha emès la seva opinió a través de Twitter. Iglesias ha lamentat la mort, però ha qualificat el minut de silenci d'"homenatge polític", i no s'ha estat de recordar la seva trajectòria, "marcada per la corrupció":

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut