Un bosc en flames prop de Bouca (Reuters)
Un bosc en flames prop de Bouca (Reuters)

Portugal, un trist historial d'incendis i de morts a causa del foc

RedaccióActualitzat

Portugal acumula alguns dels pitjors incendis que hi ha hagut a Europa els últims anys. Incendis amb molts morts, i molts d'ells, bombers.

L'any 1966, en un incendi forestal a Sintra, a l'oest de Lisboa, hi van morir 25 militars durant les tasques d'extinció.

El 2003, entre juliol i setembre, una sèrie d'incendis de grans dimensions van devastar el centre i el sud de Portugal i van causar 20 morts. 425.000 hectàrees cremades.

L'any 2005, a finals de febrer, 4 bombers van morir en l'extinció d'un foc prop de Mortagua, al nord-est de Lisboa. A l'estiu, una onada d'incendis molt virulents va obligar a demanar ajuda a altres països europeus. En total hi van morir 18 persones. 11 eren bombers. 300.000 hectàrees cremades.

El 2006, el 9 de juliol, 6 bombers moren en l'extinció d'un foc a Famalicão da Serra, al districte de Guarda.

El 2013, a l'agost, una onada d'incendis al centre i al nord del país causa 9 morts, 8 d'ells bombers. Es mobilitzen un miler de bombers, amb el suport d'hidroavions enviats des de França, Espanya i Croàcia. Es detenen una seixantena de persones acusades d'haver provocat els focs entre gener i agost.

Més de 60 morts a Grècia

A Europa, el balanç més tràgic és el del 2007 a Grècia. Aquell any, una sèrie d'incendis a finals d'agost i començaments de setembre devasten una gran part del país i causen 65 morts. 280.000 hectàrees de bosc cremades.

A Austràlia, el pitjor dels últims anys

Fora d'Europa, l'onada d'incendis més devastadora va passar a  Austràlia el febrer del 2009. 173 persones va morir en una sèrie d'incendis que van afectar sobretot l'estat de Victòria. Més de 2.000 cases van quedar arrasades.

 

Anar al contingut