Portugal, un trist historial d'incendis i de morts a causa del foc

Portugal, un trist historial d'incendis i de morts a causa del foc

Portugal, un trist historial d'incendis i de morts a causa del foc

Redacció Actualitzat
Un bosc en flames prop de Bouca (Reuters)

Un bosc en flames prop de Bouca (Reuters)

Portugal acumula alguns dels pitjors incendis que hi ha hagut a Europa els últims anys. Incendis amb molts morts, i molts d'ells, bombers.

L'any 1966, en un incendi forestal a Sintra, a l'oest de Lisboa, hi van morir 25 militars durant les tasques d'extinció.

El 2003, entre juliol i setembre, una sèrie d'incendis de grans dimensions van devastar el centre i el sud de Portugal i van causar 20 morts. 425.000 hectàrees cremades.

L'any 2005, a finals de febrer, 4 bombers van morir en l'extinció d'un foc prop de Mortagua, al nord-est de Lisboa. A l'estiu, una onada d'incendis molt virulents va obligar a demanar ajuda a altres països europeus. En total hi van morir 18 persones. 11 eren bombers. 300.000 hectàrees cremades.

El 2006, el 9 de juliol, 6 bombers moren en l'extinció d'un foc a Famalicão da Serra, al districte de Guarda.

El 2013, a l'agost, una onada d'incendis al centre i al nord del país causa 9 morts, 8 d'ells bombers. Es mobilitzen un miler de bombers, amb el suport d'hidroavions enviats des de França, Espanya i Croàcia. Es detenen una seixantena de persones acusades d'haver provocat els focs entre gener i agost.

Més de 60 morts a Grècia

A Europa, el balanç més tràgic és el del 2007 a Grècia. Aquell any, una sèrie d'incendis a finals d'agost i començaments de setembre devasten una gran part del país i causen 65 morts. 280.000 hectàrees de bosc cremades.

A Austràlia, el pitjor dels últims anys

Fora d'Europa, l'onada d'incendis més devastadora va passar a  Austràlia el febrer del 2009. 173 persones va morir en una sèrie d'incendis que van afectar sobretot l'estat de Victòria. Més de 2.000 cases van quedar arrasades.