Lisboa

Portugal haurà d'aplicar reformes importants i caurà dos anys en recessió

Tot i que els analistes preveuen que Portugal surti més ben parat que Grècia del rescat financer, a mesura que se'n coneixen detalls els portuguesos tenen més clar que el pitjor de la crisi encara ha d'arribar. El govern portuguès ja ha admès que almenys aquest any i el que ve el país caurà en la recessió, en part, per les mesures d'austeritat que exigeix la comunitat internacional com a condició per deixar-li diners. El document filtrat sobre el rescat de Portugal inclou retallar les pensions més altes, reduir a la meitat el temps d'atur i apujar els impostos, a més de nacionalitzar de forma temporal la banca i de privatitzar companyies com l'aerolínia TAP.

Actualitzat
Rebuts amb certa ressignació general, i només amb certa hostilitat des de sectors de l'esquerra, els negociadors europeus i de l'FMI han explicat a canvi de què deixaran al país 78.000 milions d'euros.

"No serà fàcil, i a curt termini requerirà esforços significatius per part dels portuguesos. Però és un programa que no busca només solucions ràpides, sinó que apunta cap als problemes estructurals més arrelats", ha assegurat el negociador del Banc Central Europeu, Rasmuss Ruffer.

I és que a l'hora d'anunciar l'acord, el dimitit José Socrates, que opta a la reelecció, va estalviar-se alguns detalls de l'acord. I la llista és llarga.

Més retallades del previst


La UE aportarà 52.000 milions d'euros i l'FMI, 26.000 més per al rescat de Portugal. A canvi, el govern de Lisboa haurà de reduir la despesa sanitària un 10%, i també d'altres serveis. S'aplicarà la tisorada al personal públic i a les administracions locals i regionals.

Les pensions es congelaran, i les més altes es retallaran. També es limitaran les indemnitzacions per acomiadament i el subsidi d'atur, a més d'eliminar desgravacions fiscals i apujar l'IVA.

El pla arriba un any després del rescat de Grècia, també en forma de prèstec, i que només ha servir per guanyar temps, perqué el país continua ofegat pel deute i, a la pràctica, insolvent.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut