París

Portar burca en públic a França es podria multar amb 750 euros

Portar burca en els espais públics a França suposarà una multa de 750 euros, si tira endavant el polèmic projecte de llei que el govern espera presentar al Parlament durant les pròximes dues setmanes. La multa s'aplicaria a qualsevol persona que, a la via pública, porti la cara "integralment tapada", segons ha explicat el president del grup de la governant Unió per un Moviment Popular (UMP) a l'Assemblea Nacional, Jean-François Copé. El text preveu, a més, una sanció agreujada per a una persona que obligui una dona a portar un vel integral.

Actualitzat
La polèmica llei podria començar a aplicar-se la tardor que ve, després que se superi el debat parlamentari i que es consulti les persones concernides. Mentrestant, està en curs una comissió parlamentària que estudia l'assumpte i que ha d'aportar les seves conclusions a finals de gener.

La iniciativa per prohibir l'ús públic de la burca, peça d'origen afganès que amaga completament la dona sota una ampla túnica i només compta amb una petita obertura a l'altura dels ulls, va sorgir la primavera passada, cinc anys després de la prohibició del vel islàmic i dels signes religiosos en els centres públics francesos.

Uns seixanta diputats de diferents partits van demanar una comissió d'investigació sobre la proliferació de la burca, projecte que va rebre el suport del president de França, Nicolas Sarkozy. Durant un solemne discurs al Palau de Versalles, Sarkozy va qualificar aquesta peça com un "signe de servitud", contrari a la "idea de la república francesa sobre la dignitat de la dona" i va declarar que "no és benvingut en el territori francès" .

Tan controvertit com el debat sobre el vel islàmic, la discussió sobre la conveniència de prohibir la burca ha dividit, per exemple, el Partit Socialista. Mentre que el portaveu de la formació, Benoît Hamon, condemnava la utilització de la burca però assegurava que el seu partit "no és favorable" a una llei que ho prohibeixi, pesos pesants de la família socialista com el diputat Mauel Valls s'han expressat a favor del projecte de llei.

Anar al contingut