Barcelona

Portabella amenaça de deixar Hereu en minoria i passar a l'oposició a Barcelona

No li serà fàcil, a Jordi Hereu, reeditar el tripartit que ha governat l'Ajuntament de Barcelona els últims anys. Aquest dimecres s'ha reunit amb ERC i ICV per valorar les possibilitats de reeditar pacte i s'ha trobat que el candidat republicà, Jordi Portabella, es planteja no entrar a l'equip de govern. El cap de llista d'ERC ha dit que es veu més en el rol de l'oposició que en el de l'equip de govern. La davallada electoral dels republicans a la capital de Catalunya, convertits en l'última força al consistori, ha obert un període de reflexió interna sobre l'estratègia política dels republicans a Barcelona. Aquesta nit, l'executiva local ha avalat per unanimitat la seva decisió.

Actualitzat

Les forces que integren el tripartit que ha governat Barcelona els últims anys han començat els contactes per estudiar si reediten el pacte de govern amb la lliçó extreta de la cita a les urnes del 27 de maig molt present. Tots tres partits han patit una davallada electoral i ara semblen decidits a treballar per recuperar la complicitat amb els barcelonins. Però la forma en què ho faci cada partit pot fer impossible que es reediti el pacte.

Almenys així ho ha expressat el candidat republicà a Barcelona després de reunir-se amb el PSC. Diu Jordi Portabella que assumeix que la seva formació podria passar a l'oposició municipal i no renovar l'acord amb el PSC i ICV si no es produeix un canvi del model de ciutat després dels resultats electorals. Acompanyat pels representants de l'actual equip municipal i de la regidora electa, Ester Capella, Portabella ha assegurat que ERC està convençuda que s'ha de treballar per renovar i canviar el model de ciutat i ha insistit que el seu plantejament no es tracta d'una "estratègia" de negociació per aconseguir més poder en un repartiment de forces perquè seria un "greu error". Portabella ha confirmat que abans de reunir-se amb el PSC, aquest mateix matí ha comunicat la seva decisió al president i al secretari general d'ERC. Les negociacions però, ha afegit, no estan tancades.

Posteriorment, ja a la nit, l'executiva republicana de Barcelona ha donat suport unànime a la decisió que prengui el seu líder. La portaveu d’ERC, Marina Llansana, ha explicat que “la posició està fixada”, tot i que el partit continua apostant pel “diàleg amb totes les formacions polítiques”. 

Abans de reunir-se amb ERC, el PSC ha fet la primera presa de contacte amb ICV-EUiA. El resultat d'aquesta reunió ha estat ben diferent, tot i que la davallada electoral també ha centrat la conversa. Així, no s'ha parlat ni de repartiment d'àrees de govern, ni de territori ni tampoc de programa. S'han marcat les estratègies del nou mandat, que ha de ser, han assegurat, diferent i al qual s'ha de donar un nou impuls. L'ecosocialista Ricard Gumà ha explicat que ICV i els socialistes comparteixen la idea que "cal una reflexió a fons sobre el model de ciutat i sobre com reorientar aquests models que permetin recuperar la complicitat amb la ciutadania".

Sortint d'aquesta trobada i abans de veure's amb ERC, probablement preveient quina seria la posició dels republicans, el negociador per part dels socialistes, Carles Martí, assegurava que estava convençut que es reeditarà el tripartit municipal. El govern municipal té "tres potes", no "una més dues", ha afegit.

Des de CiU, Xavier Trias, ha estès la mà al futur govern i ha expressat la seva voluntat de ser influents en les grans decisions. I el candidat popular, Alberto Fernández Diaz, reclama a Hereu que governi en minoria "des del centralisme".

El calendari

El dia 13 de juny està previst que se celebri el ple de clausura d'aquest mandat, que servirà, a més, per acomiadar els regidors que no repeteixen: Xavier Casas, José Cuervo, Pere Alcober (dins de les files del PSC); Magda Oranich i Joana Ortega (CiU); Javier Basso i María Luisa Ibáñez (PP); Pilar Vallugera i Dolors Martínez (ERC), i Eugeni Forradellas (ICV-EUiA).

La constitució de la nova corporació tindrà lloc el dissabte 16 de juny, i al costat dels 26 regidors que repeteixen, entraran al consistori 15 cares noves: Gemma Mumbrú, Jordi William Carnes, Ramon García Bragado, Itziar González, Guillem Espriu i Carmen Andrés (PSC); Gerard Ardanuy, Antoni Vives, Mercè Homs, Francina Vila i Raimon Blasi (CiU); Xavier Mulleras i Glòria Martín (PP); Joaquim Mestre (ICV-EUiA), i Ester Capella (ERC).

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut