Brussel·les

Polònia, Txèquia i Estònia no aniran a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Pequín

Des que dimarts passat el president francès, Nicolas Sarkozy, no exclogués la possibilitat d'un boicot a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Pequín, els líders de tres països de la UE ja han anunciat la seva decisió de no ser-hi presents. Es tracta del primer ministre de Polònia i dels presidents de Txèquia i d'Estònia. Aquests tres països intentaran convèncer la resta de socis comunitaris de participar en el boicot a l'obertura dels Jocs a la reunió de ministres d'Afers Estrangers que es farà a Brussel·les aquest cap de setmana.

Actualitzat

El primer ministre polonès, el liberal Donald Tusk, ha anunciat avui el seu boicot a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Pequín. En declaracions a un diari local, el cap de l'executiu de Varsòvia admet que el seu país és de mida mitjana i que no busca ser el primer, però afirma que la presència de polítics en aquest acte és inoportuna. Paral·lelament, el president del Comitè Olímpic polonès ha dit que no adoptaran cap sanció contra els seus esportistes que facin declaracions a Pequín sobre els drets humans a la Xina. El dirigent esportiu ho justifica pel fet que la carta olímpica parla de respecte a la dignitat humana, cosa que inclou els drets humans.

Simultàniament, el president d'Estònia, Toomas Hencdrik Ilves, també ha fet públic que no té la intenció d'anar als Jocs de Pequín. Ni a l'obertura ni a la cloenda. Segons un comunicat, "el president seguirà el que fan els esportistes estonians a la televisió". L'absència s'ha justificada per motius d'agenda, sense cap referència a la situació del Tibet o a la vulneració dels drets humans pel govern comunista xinès.

Ahir, el president de Txèquia, Vaclav Klaus, va ser el primer d'anunciar que no aniria a la cerimònia inaugural del Jocs de Pequín. En una anotació al seu blog personal, Klaus explica que aquesta decisió no està motivada per cap intenció "d'amenaçar la Xina". En una referència al Comitè Olímpic Internacional, el president txec indica que "aquells que van decidir als anys noranta l'atribució dels Jocs a la Xina no poden sorprendre's avui que la Xina sigui la que és". A més a més de Klaus, el ministre txec d'Educació i Esports, Ondrej Liska, i l'acalde de Praga, Pavel Bem, també han fet pública la seva intenció de no anar a Pequín.

 

Anar al contingut