Restes de l'avió sinistrat a Rússia en què van morir Kaczynski i 95 persones més. (Foto: APTN)
Restes de l'avió sinistrat a Rússia en què van morir Kaczynski i 95 persones més. (Foto: APTN)
Varsòvia

Polònia reparteix culpes entre Moscou i Varsòvia per l'accident d'avió en què va morir el president Kaczynski

L'informe polonès sobre l'accident d'avió on va morir el president Lech Kaczynski reparteix les culpes entre Polònia i Rússia. La investigació admet que la tripulació en va ser la principal responsable perquè no tenien una preparació adequada, van incomplir els protocols i els responsables militars polonesos no van supervisar els procediments de manera adequada. Però l'informe diu també que l'aeroport rus tenia un equipament defectuós i que la torre de control va donar instruccions errònies. L'aparell es va estavellar l'abril del 2010 a l'aeròdrom rus de Smolensk després d'intentar aterrar durant una tempesta. Hi van morir 96 persones, la majoria membres de l'elit política i intel·lectual polonesa.

Actualitzat
Les conclusions de Varsòvia avalen el resultat de l'informe de Moscou, que en va responsabilitzar totalment els pilots. Segons Rússia, la tripulació havia fallat perquè va passar per alt la mala visibilitat per la pressa del president, Lech Kaczynski, per arribar a l'aeroport. Segons la investigació russa, el pilot va cedir a les pressions malgrat les advertències dels controladors russos.

Polònia, però, afegeix que les infraestructures i les comunicacions de l'aeroport de Smolensk eren precàries. L'informe final sobre les tres caixes negres considera que l'aeroport no complia les condicions i que els controladors aeris russos no els van donar les indicacions correctament.

El resultat de la investigació ha provocat la dimissió del ministre de Defensa polonès.

Tragèdia sobre tragèdia

El 10 d'abril del 2010, la plana major de les autoritats poloneses, amb el president Lech Kaczynski al capdavant, va morir en l'accident d'avió just abans d'aterrar a Rússia. Noranta-sis persones hi van perdre la vida, la gran majoria representants de l'elit política, militar, econòmica i cultural de Polònia.

El sinistre va suposar una tragèdia nacional per als polonesos, sobretot pel seu simbolisme. La delegació presidencial es dirigia a Smolensk per participar en els actes del 70è aniversari de la matança de Katyn, on 20.000 oficials polonesos van morir per ordre de Stalin. L'avió va caure al mateix aeròdrom de Smolensk, en plena tempesta, prop de l'escenari d'una massacre que els soviètics van atribuir als nazis durant dècades.






Anar al contingut