Polònia

Polònia culpa tant els nazis com els soviètics de l'inici de la Segona Guerra Mundial

Més del 60% dels polonesos culpen tant els nazis com els soviètics de l'inici de la Segona Guerra Mundial, segons conclou una enquesta que ha publicat el diari polonès "Rzeszpospolita" en la vigília de la commemoració del 70è aniversari de l'inici de la Segona Guerra Mundial. Tot i que el conflicte bèl·lic va acabar el 1945, Polònia encara manté avui un cert recel vers Alemanya i Rússia.

Actualitzat
Quan només queda un dia perquè es commemori el 70è aniversari de l'inici de la Segona Guerra Mundial, "Rzeszpospolita" ha publicat un sondeig sobre l'opinió que en té la població. L'enquesta conclou que més del 60% dels polonesos culpen tant els nazis com els soviètics de l'inici de la cruenta guerra i que un altre 60% considera que els crims comesos per Stalin durant la guerra són comparables als que va cometre Hitler.

Els enquestats han lamentat també que Alemanya i Rússia encara no hagin assumit totalment avui la destrucció que van portar a terme els seus exèrcits a Polònia durant el període d'ocupació. De fet, per un 61% dels polonesos, Berlín encara ha de reconèixer molts dels episodis que les tropes van protagonitzar durant el conflicte bèl·lic. En la mateixa línia, un 72% manté que Moscou hauria de fer el mateix.

Tot i que la Segona Guerra Mundial va acabar el 1945 i Polònia vol millorar les relacions amb la veïna Alemanya, el país encara manté un cert recel vers Alemanya i Rússia, segons es desprèn del mateix sondeig.

Molts polonesos tenen més mal record dels soldats soviètics que dels alemanys, malgrat que aquests últims van portar a terme l'holocaust de milions de jueus. Un exemple, segons recull el diari, l'explica Marta Tomaszek, que recorda: "La meva mare m'explicava que alguns soldats alemanys eren gent educada i, a vegades, avisaven la població civil d'amagat d'algun bombardeig", mentre que dels russos en diu: "Sempre n'he sentit que mataven els presos quan ens detenien i ens tractaven amb un total menyspreu".
Anar al contingut