ANÀLISI

Polítics en comú

Enllaç a altres textos de l'autor

Xavier Bosch

Director i presentador del programa "Àgora", de TV3

Actualitzat
Què tenen en comú un alcaldable del PP d'Igualada amb un candidat d'Iniciativa de l'Hospitalet? No és l'inici de cap acudit. És l'"Àgora" d'ahir en desconnexió per a les comarques de Barcelona. Mentre a Tarragona, Lleida i Girona podien veure un debat amb els candidats a l'alcaldia de les respectives ciutats, a Barcelona fèiem un debat sobre el model de ciutat. Cada partit va enviar l'alcaldable que va voler per parlar sobre els problemes comuns de la gran Barcelona, bàsicament centrat en temes de mobilitat i infraestructures. A més a més dels dos candidats esmentats a l'inici, també van seure a la taula els alcaldables de Terrassa de CiU, d'Esquerra a Molins de Rei i l'actual alcalde de Mataró, del PSC, que vol repetir a l'ajuntament.

El que tampoc és un acudit és veure que, a l'hora de fer la carta als reis de les necessitats, de les dretes a les esquerres coincideixen en unes necessitats urgents: la potenciació del transport públic, una xarxa orbital de ferrocarril, una millora de rodalies i, amb alguna excepció, una ronda del Vallès o quart cinturó.

Al capdavall, les diferències són més del nom de les coses que les coses en si mateixes. Una lliçó per veure que la política del sentit comú tendeix a ser una i que, després, el màrqueting de posicionament partidista s'encarrega de subratllar diferències, eixamplar distàncies i buscar l'ull de poll del rival. Soroll, al capdavall. I encara més en temps de campanya.

Anar al contingut