Política 2.0: Joan Ferran, el blog polèmic i provocatiu

"Política 2.0" és un espai setmanal de "Polièdric", de Catalunya Informació, on analitzem l'ús que fan els polítics de les eines 2.0.

Enllaç a altres textos de l'autor

Ignasi Abad

Periodista de la secció Internacional de Catalunya Ràdio

Actualitzat
Controvèrsia i Joan Ferran van sovint units, per voluntat pròpia del diputat socialista, que des del 2004 escriu al seu blog amb ànim de polèmica. De fet, és un dels més visitats de la blogosfera socialista. Poc sofisticat, des d'un punt de vista de disseny, Joan Ferran el renova almenys dos o tres cops per setmana.

"No és un blog simplement d'explicació sinó que també és un blog de combat, polèmic. Hi porto temes com la Feria de Abril, el tractament de fets històrics i també idees que la política normal no recull: la situació a llatinoamèrica, alguns elements polèmics de 'Le Monde Diplomatique' crítics amb el sistema, la política àrab, etc. Crec que és un contrapès a certa oficialitat."

Els posts de Joan Ferran al seu blog reben una mitjana d'entre 30 i 90 visites diàries. Però hi ha puntes de diversos centenars, i fins i tot que superen el miler. El cas més recent és de fa dos mesos, quan va comentar l'entrevista al president Montilla a TV3.

"Va ser un post molt curt, correcte amb les formes, on considerava que per les característiques del president Mònica Terribas li podia preguntar tot el que volgués i més, però que havia de deixar-li temps per contestar. I això va tenir molta entrada. Un altre va ser una polèmica de fa un parell o tres d'anys amb la crosta nacionalista als mitjans de comunicació públics. I encara un Nadal vaig voler fer una provocació: vaig penjar una felicitació amb una senyora Pare Noel vestida decorosament però molt vistosa ella i algú ho interpretar com una utilització sexista de la imatge de la dona."

El diputat socialista no dóna l'opció de comentar els seus posts però rep molts correus que el critiquen. De fet, el seu blog és molt bàsic. No hi ha enllaços ni a Facebook ni al Twitter, com fan molts altres polítics. La contrapartida és la regularitat en els escrits.

"A mi m'agrada molt escriure. De fet, tinc cinc llibres a la venda, i quan van aparèixer les noves tecnologies algú em va dir... perquè no t'hi llences, als blogs? A mi em feia una mica de por perquè em costava entrar en la dinàmica però al final ho vaig intentar i ho he anat aconseguint, no amb molt de virtuosisme però sí amb certa regularitat."

Joan Ferran és el primer fan del blog del seu company de partit Miquel Iceta, però també visita webs dels seus contrincants polítics.

"Dels adversaris polítics, visito normalment el blog de Joan Puigcercós, i també miro què diu la gent de Convergència. Entro molt a la web de Convergència i a la de Xavier Trias."

I la setmana passada, al "Política 2.0" vam parlar del Partit Pirata.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut