Imatge d'arxiu del dictador Francisco Franco
Imatge d'arxiu del dictador Francisco Franco
Madrid

Polèmica per un diccionari que defineix el règim de Franco d'"autoritari, però no totalitari"

Polèmica al voltant del "Diccionari Biogràfic Espanyol" per l'explicació que s'hi fa de la figura de Francisco Franco, el règim del qual està descrit d'"autoritari, però no totalitari". La revisió del diccionari biogràfic ha costat 6,4 milions d'euros finançats amb diners públics. Alguns partits ja han demanat al govern espanyol que rectifiqui per subvencionar aquesta obra.

Actualitzat
Diu el diccionari biogràfic de la Reial Acadèmia d'història que el règim de Franco era "autoritari, però no totalitari". Cinc pàgines que segons alguns historiadors presenten una visió esbiaixada, partidista i preconstitucional de la figura del dictador. Diuen també que se'n destaca la figura militar mentre que se n'obvia la del repressor.  

La polèmica està servida. La biografia l'ha escrit l'historiador Luis Suárez, que és membre de la Fundación Francisco Franco. Els detractors asseguren que presenta la història des de la seva òptica, mentre que el director de l'Acadèmia el defensa. "Crec que hi ha una mala interpretació, perquè Luis Suárez és un home profundament liberal", ha declarat Gonzalo Anes, director de la Reial Acadèmia d'Història.

Més opinió que rigor històric

El diccionari biogràfic té, segons alguns historiadors, més opinió que rigor històric. L'acadèmia defensa totes les entrades fetes fins ara i assegura que és una obra única al món, només comparable al diccionari biogràfic d'Oxford.

L'obra ha costat 6,4 milions d'euros i va ser encarregada durant el govern de José María Aznar.

Segons alguns historiadors sobre Negrín, president de la república del 37 al 39, es diu que va dirigir un govern pràcticament dictatorial, i sobre el govern de José María Aznar que els socialistes van aprofitar la catàstrofe del "Prestige" per desgastar-lo.

El diccionari biogràfic de la Reial Acadèmia d'Historia es va presentar amb tota solemnitat la setmana passada. Havia de ser una gran obra mestra per ser consultada... però de moment ha nascut qüestionada.
Anar al contingut