Guadamur

Polèmica per la projecció d'imatges de Franco, Hitler i Petain en un poble de Toledo

L'Ajuntament de Guadamur ha demanat disculpes i la Diputació de Toledo ha suspès el conveni de col·laboració amb el consistori

Actualitzat

Polèmica política per l'espectacle de llum i so Lux Gothorum de les IX Jornades Visigodes del muncipi de Guadamur, a Toledo. L'espectacle, projectat damunt la façana del castell de Guadamur, contenia imatges de Francisco Franco, Adolf Hitler, Heinrich Himmler o Philippe Pétain per il·lustrar com Espanya va recuperar el tresor de Guarrazar.

L'Ajuntament de Guadamur ha demanat disculpes i la Diputació de Toledo ha suspès el conveni de col·laboració amb el consistori per la celebració de les Jornades Visigodes fins que s'aclareixin les circumstàncies sobre el contingut del vídeo. En un comunicat, la institució provincial explica que ha aturat la col·laboració de 10.000 euros amb les jornades perquè la "Diputació de Toledo no dóna suport a cap tipus d'espectacle públic que inclogui continguts que no tinguin encaix en el sistema democràtic i constitucional".

L'alcaldessa del poble, Sagrario Gutiérrez, ha insistit que l'objectiu del vídeo era narrar un fet històric com la recuperació del tresor, venut a França per Isabel II i que va formar part de les negociacions amb el govern col·laboracionista de Vichy. "No tenia intenció d'elogiar ni els personatges de les negociacions ni les seves accions de govern", ha dit Gutiérrez, que ha admès que ella també es va "sentir malament" quan va veure les imatges. L'alcaldessa ha explicat que el vídeo el va elaborar una empresa formada per dos veïns del municipi que en els dos darrers anys ja havia fet altres vídeos per a les jornades medievals.



Els partits polítics lamenten els fets

PP, PSOE i Esquerra Unida de Castella-la Manxa han lamentat la projecció del vídeo. El portaveu del PP a les Corts autonòmiques, Francisco Cañizares, ha lamentat la inclusió d'imatges de Franco o Himmler perquè creu que el retorn del tresor de Guarrazar es podria haver escenificat de "manera més lògica". Per la seva banda, la portaveu socialista al Parlament regional, Blanca Fernández, ha indicat que "fa posar la pell de gallina veure aquestes imatges".

Esquerra Unida ha manifestat la seva indignació pel vídeo i confia que s'aclareixin les circumstàncies que l'han envoltat. IU lamenta que la projecció de les imatges "no es feia en un context de denúncia d'aquests règims totalitaris". La formació ha demanat a través de Twitter una actuació de la Fiscalia pel que considera una "apologia del feixisme".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut