El cercle megalític de Stonehenge és visitat per milers de persones cada any
Amesbury

Polèmica per la construcció d'un túnel sota Stonehenge

Veïns i experts en arqueologia, enfrontats per la construcció d'una via subterrània per descongestionar el trànsit de la zona

RedaccióActualitzat

S'ha mantingut dret durant prop de 5.000 anys. És un dels monuments més famosos de la Gran Bretanya; però, a la vegada, Stonehenge és un malson per als seus veïns.

Més de 6.000 persones visiten cada dia aquest conjunt megalític de finals del neolític que és Patrimoni de la Humanitat des de l'any 1986. I diàriament, la petita carretera que porta fins al monument, l'A-303, registra les més grans congestions de trànsit a Anglaterra.

 

L'estreta via, al mig de la camp anglès, al comtat de Wiltshire, s'omple de dilluns a diumenge d'autocars i vehicles plens de turistes que conviuen amb dificultats amb els conductors que fan els desplaçaments quotidians.

La carretera fa temps que és petita. I els habitants de les poblacions que envolten el monument prehistòric n'estan farts. Per això, fa més de 20 anys que reclamen una via alternativa que eviti la congestió de l'A-303.

 

 

El projecte existeix. El govern britànic vol començar l'any 2020 les obres de construcció d'un túnel de doble sentit d'uns tres quilòmetres de llarg. Però el problema és que aquest túnel passaria per sota del parc de Stonehenge, reconegut com a Patrimoni de la Humanitat.

El projecte urbanístic del govern de Londres compta amb el beneplàcit del National Trust, que és el propietari de gran part dels terrenys que envolten Stonehenge.

 

Ara, un grup d'arqueòlegs ha fet un crit d'alerta i avisen que la construcció del túnel podria fer perdre la categoria de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, reservat només als llocs històricament més valuosos del planeta. La Unesco no ho descarta.

La construcció del túnel posa en risc, diuen, el fascinant enclavament arqueològic que envolta el monument megalític, el "Blick Mead", que és fonamental per entendre'l. 

A més, asseguren, posarien que en risc la línia de visió directa de les pedres en la posta de sol del solstici d'estiu, l'element més significatiu del monument.

 

Anar al contingut