Riad

Polèmic viatge de Felip VI a l'Aràbia Saudita

El viatge és per facilitar la venda de cinc corbetes de les drassanes espanyoles de Navantia i per tractar la marxa de l'AVE entre Medina i la Meca, entre altres coses

RedaccióActualitzat

El febrer passat, el Parlament Europeu va demanar als països membres que deixessin de vendre armes a les anomenades dictadures del golf Pèrsic, com l'Aràbia Saudita . Aquell mateix febrer, el rei Felip tenia en l'agenda viatjar a l'Aràbia per facilitar la venda de cinc corbetes de les drassanes espanyoles de Navantia, que donarien ingressos milionaris i ocupació a dues mil persones, però la transacció desatenia la petició de Brussel·les. 

El viatge del febrer finalment es va posposar per la situació política espanyola, sense govern, com també el previst per al novembre, per la mort del germà del rei saudita. Aquest dissabte, Felip ha marxat per firmar la venda de les corbetes i, de passada, també per tractar la marxa de l'AVE entre Medina i la Meca, de la qual és responsable un consorci de constructores espanyoles. A Riad ha estat rebut pel governador.

La guerra oblidada del Iemen, destí de la venda d'armament espanyol als saudites

Des d'Espanya, formacions com Esquerra Unida havien demanat que el rei anul·lès la visita, o Podem i Ciutadans diuen que aprofitant el viatge es denunciï la violació dels drets humans del règim saudita.

En aquest vitage, el rei va acompanyat dels ministres d'Exteriors i de Foment, tres secretaris d'estat i una dotzena d'empresaris espanyols. Això sí, la reina Letícia ha preferit no viatjar a Riad.

Per aquest diumenge està prevista l'audiència amb el rei Salman bin Abdulaziz. Després, Felip VI participarà en un fòrum comercial amb representants d'empreses espanyoles.

Les relacions entre Espanya i l'Aràbia Saudita venen de lluny. El rei Joan Carles hi va viatjar quatre cops, i en democràcia han sovintejat les bones relacions entre els governs espanyols i el règim saudita.

La polèmica d'aquest viatge del rei espanyol se situa en el fet de si els interessos econòmics, inclòs el comerç d'armes, han d'estar per sobre de la defensa dels drets humans, que les dictadures no respecten. El Parlament Europeu ja ha reiterat que no.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut