Cambodja

Pol Pot, el deliri genocida de la utopia comunista

El moviment revolucionari dels khmers rojos va prendre el poder a Cambodja el 17 d'abril del 1975. El seu líder, Pol Pot, amb el suport de la Xina de Mao, volia construir la versió més pura de la utopia marxista. Per aconseguir-ho, va abolir la religió, les escoles, els diners i va procedir al trasllat massiu de la gent de les ciutats al camp. Uns dos milions de cambodjans, una quarta part de la població, van morir d'esgotament, fam i malalties o per la tortura i les execucions. El malson va acabar quatre anys després, quan el Vietnam prosoviètic, aliat d'exmembres dels khmers rojos que havien desertat, va envair Cambodja i va derrocar el règim dels khmers rojos.

Actualitzat
Pol Pot es va refugiar a les muntanyes frontereres amb la Xina, que li va donar suport fins a la seva mort, el 1998.

Després de la derrota dels khmers rojos per les tropes vietnamites el 7 de gener del 1979, els vencedors constitueixen al mes de juliol un "tribunal popular revolucionari" per jutjar Pol Pot. Aquest judici va ser considerat com una "farsa" per la comunitat internacional.

Anys més tard, el 1997, el govern cambodjà demana el suport de l'ONU per jutjar definitivament els antics líders dels khmers rojos. Un acord firmat el 2003 autoritza la creació d'un tribunal especial que, a diferència dels tribunals sobre l'ex-Iugoslàvia i Rwanda, s'ubica a Phnom Penh, al mateix lloc on es van cometre les massacres.

En el judici que ha començat aquest dilluns es jutgen Nuon Chea, Ieng Sary, Khieu Samphan i Ieng Thirith, els quatre més alts dirigents del règim de Pol Pot que encara són vius.  

NUON CHEA, de 84 anys, era el "germà número 2" del règim. Arrogant i provocador, diu que no va tenir cap paper en les atrocitats comeses, tot i haver estat l'ideòleg del règim i la mà dreta de Pol Pot. Segons els historiadors, Chea va ser un dels principals arquitectes de la maquinària de matar del règim. Nuon Chea, que en realitat es deia Long Bunruot, va desertar el 1998, després de la mort del seu cap. Amnistiat pel primer ministre Hun Sen, va viure en llibertat fins que el van detenir al setembre del 2007.

IENG SARY, de 85 anys, "germà número 3" i exministre d'Afers Estrangers. Va ser detingut el 12 de novembre del 2007, juntament amb la seva dona Ian Thirith, a la seva luxosa casa de Phnom Penh. Condemnat a mort pel genocidi del 1979, va ser amnistiat el 1996 després d'haver abandonat els khmers rojos. Els jutges del tribunal internacional han estimat que no hi ha res que s'oposi a un nou judici.

KHIEU SAMPHAN, 79 anys, excap d'Estat de la "Cambodja democràtica". És un dels pocs exdirigents del règim de terror que havia tingut contacte amb l'estranger, ja que havia estudiat a França, igual que Pol Pot. Abans de la seva detenció, al novembre del 2007, vivia en llibertat al nord-oest del país gràcies a un acord amb les autoritats cambodjanes després de la seva deserció dels khmers Rojos.

IENG THIRITH, 79 anys, muller de Ieng Sary i exministre d'Afers Socials. Parenta de Pol Pot, va ser detinguda el 12 de novembre del 2007 amb el seu marit Ieng Sary. Atractiva, intel·ligent, provinent de l'alta societat cambodjana del moment, va estudiar Literatura a París, on va conèixer el que seria el seu marit en cercles marxistes anticolonialistes. El 2009 va prometre que els seus jutges anirien al "setè cercle de l'infern".

A banda, de Kaing Guek Eav, àlies Douch, que va ser jutjat i condemnat el 2010 a 30 anys de presó per la mort de 15.000 persones a la presó de Tuol Sleng, de la que era l'alcaid, el màxim responsable polític del règim dels khmers rojos, Pol Pot, i el seu més alt responsable militar, Ta Mok, han eludit l'acció de la justícia. Pol Pot va morir el 1998, als 73 anys, i Ta Mok el 2006, quan havia complert 80 anys.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut