Madrid

Podem i IU tanquen un acord per anar junts a les eleccions del 26 de juny

Pablo Iglesias i Alberto Garzón han escenificat l'acord amb una abraçada a la Puerta del Sol

Actualitzat

Podem i Esquerra Unida han tancat aquest dilluns un acord per concórrer junts a les eleccions del 26 de juny. Després del consens assolit "en les línies generals de l'acord", els secretaris d'organització de totes dues formacions, Pablo Echenique i Adolfo Barrena, ultimaran en les pròximes hores el document definitiu per a la seva publicació i votació. En dos comunicats, els dos partits es marquen com a objectiu "recuperar el país" a favor de "les classes populars" i "les majories socials".

Aquesta mateixa setmana, les dues formacions sotmetran a consulta de les seves bases l'acord assolit. IU ja va consultar a les seves bases la setmana passada si pactava amb Podem i el 'sí' es va imposar amb un 84,5% dels vots.

Acord "històric"

Els líders de Podem i Esquerra Unida, Pablo Iglesias i Alberto Garzón, han celebrat l'acord "històric" a què han arribat les dues organitzacions. En una compareixença davant de mitjans de comunicació i un centenar de simpatitzants, no han amagat la seva "felicitat" per l'acord, però no han volgut revelar ni el nom de la coalició ni tampoc el lloc que ocuparà Garzón a les llistes.

 

 

El líder d'IU ha assegurat que, amb l'acord, no es busca "guanyar a l'altra força política, sinó que junts puguem guanyar el país i un futur per a la majoria social". Per la seva banda, Iglesias ha sentenciat que, a partir d'ara, es troben "molt més a prop de guanyar les eleccions al PP" i ha fet un acostament als socialistes: "considerem el PSOE el nostre aliat i serà un honor tornar a instar-lo perquè en aquest país hi hagi un govern de coalició progressista que tregui el PP i les seves polítiques".

Escenificació de l'acord a la Puerta del Sol

Els líders de les dues formacions, Pablo Iglesias i Alberto Garzón, han escenificat el pacte amb una abraçada a la Puerta del Sol, a pocs dies del cinquè aniversari del 15-M. En vídeos publicats a les xarxes socials de tots dos partits, cada un dels líders ha fet un recorregut per la plaça fins a trobar-se i abraçar-se, enmig de crits de "Sí se puede".

Després de setmanes de negociacions, les dues formacions es presentaran a les eleccions com a coalició i compartiran espais gratuïts i propaganda electoral. L'acord afecta tot l'estat, a excepció de Catalunya, el País Valencià i Galícia, on Podem i IU ja estan integrats a les confluències d'En Comú Podem, Compromís i En Marea.

Segons algunes fonts, l'acord estableix que, prenent com a referència els resultats del 20-D, Esquerra Unida tindrà 1 de cada 6 escons que aconsegueixin en el Congrés resultant dels comicis del 26 de juny.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut