Madrid

PNB i BNG salven "in extremis" els pressupostos de l'Estat pel 2009

Els grups parlamentaris del PNB i el BNG han arribat a un principi d'acord amb el govern espanyol pel projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat pel 2009. L'entesa ha arribat "in extremis", a primera hora de la tarda. Així ho han confirmat fonts socialistes una vegada concloses les dues reunions que aquest matí ha mantingut el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, amb els portaveus del PNB, Josu Erkoreka, i del BNG, Francisco Jorquera. Com a contrapartida, l'Estat invertirà 200 milions d'euros addicionals al País Basc i Galícia.

Actualitzat

La decisió del PNB i el BNG de no rebutjar els comptes públics pel 2009 ha tingut lloc pocs minuts abans de les dues del migdia, quan acabava el termini de presentació d'esmenes a la totalitat dels pressupostos de l'any que ve.

M. Teresa Fernández de la Vega i Pedro Solbes han valorat de manera positiva aquest principi d'acord a què el govern espanyol ha arribat amb PNB i BNG. Solbes ha destacat que això suposarà compromisos d'inversió al País Basc mentre que la vicepresidenta ha dit que són uns pressupostos "austers, rigorosos i solidaris" i ha afegit que són els comptes que es necessiten en temps de crisi. També ha volgut deixar clar que el govern espanyol continuarà treballant per obtenir el màxim consens.

Amb els vots dels dos grups parlamentaris, el govern es garanteix l'aprovació del projecte de pressupostos i el rebuig a les esmenes a la totalitat presentades per la resta de grups parlamentaris: CiU, ERC-IU-ICV, CC i PP.

Als 169 diputats que té el grup socialista, s'hi afegiran els sis membres del Partit Nacionalista Basc i els dos del Bloc Nacionalista Gallec, fet que suma un total de 177 vots a favor dels pressupostos. El principi d'acord ha arribat després d'intenses negociacions.

Noves inversions per al País Basc i Galícia

El principi d'acord entre el govern espanyol, el PNB i el BNG ha estat possible gràcies al fet que l'executiu espanyol s'ha compromès a invertir 200 milions d'euros addicionals al País Basc i Galícia.

Així, el govern espanyol destinarà 85 milions d'euros per a projectes d'R+D+I que es duran a terme al País Basc. Tot i que no hi ha hagut acord en matèria de polítiques de treball, com reclamava també el PNB, el portaveu d'aquest partit ha confirmat que s'han acordat altres mesures que permetran millorar el teixit productiu.

Pel que fa a Galícia, el portaveu del BNG, Francisco Jorquera, ha dit que l'executiu incrementarà almenys en 125 milions d'euros les inversions en aquest territori. No hi ha hagut acord, però, en matèria de la transferència de les competències de trànsit i seguretat vial. Van marcar el 15 de desembre com a data per arribar a un acord.

El portaveu del PSOE, José Antonio Alonso, ha volgut puntualitzar que l'acord encara no està tancat i que es continuarà negociant durant el cap de setmana. En aquest sentit, Erkoreka ha dit que si aquestes negociacions fracassen podrien donar suport a alguna esmena a la totalitat presentada per un altre grup parlamentari, com ara CiU.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut