Una de les meses de vot anticipat per a la consulta del 10 d'abril a Barcelona (Foto: ACN)
Una de les meses de vot anticipat per a la consulta del 10 d'abril a Barcelona (Foto: ACN)
Barcelona

Pluja de crítiques a Mas per haver votat de forma anticipada en la consulta sobiranista del 10-A

El president de la Generalitat, Artur Mas, va votar aquest dijous de forma anticipada i en la més estricta intimitat en la consulta sobiranista del 10 d'abril a Barcelona. Una participació que ja ha recollit crítiques des de l'oposició. PSC, PPC i Ciutadans l'acusen de fomentar la divisió i de no representar la pluralitat de tots els catalans. Esquerra celebra el gest tot i que lamenta que l'hagi fet "d'amagat i de forma clandestina". Unes formes, en canvi, que han agradat als seus socis de coalició, Unió, que no comparteixen però sí que respecten la decisió de Mas.

Actualitzat
Per l'expresident i primer secretari del PSC, José Montilla, el president de la Generalitat representa una institució amb la qual s'identifiquen tot el conjunt dels ciutadans de Catalunya i creu que amb el gest de votar en la consulta sobiranista Mas no contribueix a la unitat del que representa, sinó a la divisió. Abans d'aquesta reacció, la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Rocío Martínez-Sampere, va considerar aquest divendres "una incoherència important i greu" que el president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, hagi votat sobre la independència, perquè, deia, "vota al carrer el que no s'atrevirà a fer al Parlament".

Per la seva banda, el diputat socialista al Congrés Francesc Vallès, es preguntava "què en deu pensar Josep Antoni Duran i Lleida, perquè ja fa dies que s'hi està pronunciant en contra i és el representant de CiU al Congrés i també del govern de la Generalitat a Madrid".

Duran i Lleida ha parlat del tema aquest dissabte i no semblava contrariat. Considera que Mas ha estat conseqüent, ja que prèviament havia dit que si es plantejava aquesta consulta votaria i així ho ha fet. A més, celebra que ho hagi fet de manera molt anònima, molt com a ciutadà i no com a president, i recorda que la coalició nacionalista sempre ha donat llibertat als seus membres i respectat aquestes consultes.

A Alícia Sánchez-Camacho i al PP català no els ha fet gaire gràcia la iniciativa de Mas, que consideren que no representa la pluralitat del poble de Catalunya sinó els més radicals, els que volen la independència.

Segona reacció en menys de 24 hores del líder d'ERC, Joan Puigcercós. Aquest divendres no es qüestionava el vot sinó les formes, el fet que Mas anés a votar "d'amagat i en la clandestinitat" en comptes de fer-ho amb normalitat i el mateix 10 d'abril donant exemple als ciutadans. Aquest dissabte ha recriminat que "Mas voti "sí" de dia al referèndum mentre Duran i Lleida diu "no" de nit. El republicà alerta que qui acaba marcant les politiques és Duran, a qui ha definit com el tercer conseller a l'ombra.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha considerat "irresponsable" l'actitud de Mas. Creu que això perjudica l'estabilitat política i la situació financera catalanes i s'ha mostrat preocupat per la imatge internacional que projecta la Generalitat. A més, diu, això demostra que durant tota la cursa electoral Mas amagava la seva veritable voluntat, que és treballar a mig termini per la independència de Catalunya.

Mas va votar a favor de la independència
dijous en una de les urnes de vot anticipat, concretament la que hi ha a la seu d'Òmnium Cultural i on dijous també havia votat l'expresident Jordi Pujol.

Pel portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, la participació de Mas és una gran notícia. Creu que fa "pujar de divisió" la consulta i reforça la "complicitat institucional" que el Parlament ja va expressar quan hi va donar suport.
Anar al contingut