Tortosa

Pla del govern per reactivar les comarques de l'Anoia, el Pallars Jussà, el Ripollès i la Terra Alta

L'executiu català s'ha reunit a Tortosa per donar significació a un acord per impulsar les comarques més deprimides de Catalunya. El govern ha aprovat el Pla de Dinamització Comarcal, que afectarà les comarques del Ripollès, l'Anoia, la Terra Alta i el Pallars Jussà. El govern pretén així contrarestar les diferents problemàtiques de cadascun d'aquests territoris, ja sigui un nivell d'atur endèmic, la despoblació o la falta d'inversions. El Pla pretén estimular l'activitat econòmica d'aquestes comarques i, en aquest sentit, ha avançat el calendari de certes infraestructures previstes inicialment a mitjà termini en aquests territoris. Alhora, comporta una dotació de 24 milions d'euros, 6 per a cada comarca, per a actuacions directes.

Actualitzat

El Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal del govern pretén potenciar el desenvolupament de les zones amb menys dinamisme econòmic o especialment despoblades i aplicar-hi, els tres anys següents, mesures per corregir els elements desfavoridors. En concret prioritza quatre comarques. En primer lloc la de l'Anoia, on fa anys hi ha una problemàtica estructural d'atur a causa de la deslocalització de la indústria tèxtil. El Pla també s'adreça al Pallars Jussà, una de les comarques amb menys densitat de població de Catalunya i amb un baix creixement demogràfic. El mateix que passa al Ripollès, on la taxa d'envelliment de la població és alta, combinació que pot afavorir l'atur i que fa necessari buscar solucions que frenin i canviïn la tendència. L'última comarca inclosa en el Pla és la Terra Alta, que també destaca pel fet de tenir una escassa activitat econòmica.

Per fer-hi front el govern prioritzarà en aquestes comarques determinades infraestructures viàries i de regadiu, així com diversos equipaments educatius, industrials, mediambientals, agraris o tecnològics perquè es puguin acabar abans del previst inicialment. Alhora, aplicarà mesures de foment de l'activitat econòmica amb ajuts als projectes de futur dels municipis i també ajuts en l'àmbit de l'empresa privada per impulsar aquelles iniciatives empresarials que generin ocupació. En total, el govern destinarà a aquestes 4 comarques 24 milions d'euros en forma de préstecs en condicions preferents i de subvencions.

Anar al contingut