Pitjar "el botó equivocat" causa 40 minuts de pànic a Hawaii

Els habitants de l'arxipèlag reben una alerta per atac amb míssils enviada per error per un treballador de l'Agència de Gestió d'Emergències

Juli RodésActualitzat

Els habitants de l'arxipèlag de Hawaii s'han despertat, aquest dissabte, amb un ensurt. Poc després de les 8 del matí, una alerta, enviada als telèfons mòbils i també emesa per ràdio i televisió, avisava que un míssil es dirigia a Hawaii, i que allò no era cap simulacre.

En realitat no hi havia cap amenaça, ni ningú havia disparat cap míssil cap a Hawaii. L'explicació oficial és que un treballador de l'Agència de Gestió d'Emergències (EMA) de Hawaii hauria "pitjat el botó equivocat" durant un canvi de torn, quan es comprovava el correcte funcionament del sistema d'alertes. Aquests canvis es fan tres cops al dia, cada dia de l'any.

Així ho ha explicat el governador de l'arxipèlag, David Ige, demòcrata, que s'ha confessat "enutjat i decebut" per l'incident, que ha qualificat de "totalment inacceptable". També ha aclarit que l'estat no disposa de cap procés automatitzat per enviar un missatge de rectificació per explicar als ciutadans que hi ha hagut una falsa alarma.

Per evitar que mai torni a passar res semblant, Ige ha dit que l'EMA ja ha ordenat un canvi de procediment, de manera que es necessitin dues persones -i no una de sola- per enviar una alerta de míssil.

Es dona la circumstància que el sistema d'alertes, anomenat Amber, ha estat criticat sovint per la falta de fiabilitat.

L'administrador de l'EMA de Hawaii, Vern Miyagi, ha explicat que el procés actual per enviar les alertes consta de dos passos, amb una pantalla que pregunta "Esteu segurs que voleu fer això" abans d'enviar el missatge definitivament.

Sobre l'incident ocorregut aquest dissabte, Miyagi se n'ha responsabilitzat i ha assegurat que la persona que ha comès l'error "se sent fatal" pel que ha passat i que no ha vist que s'havia equivocat fins que ha rebut l'alerta en el seu propi mòbil.

Miyagi ha declinat respondre si s'emprendran accions legals en contra d'aquest treballador i sí que ha assegurat que "això no tornarà a passar".

Miyagi també ha explicat que, en el cas d'un atac real amb míssils, només es disposaria d'uns 12 o 13 minuts d'alerta.

 

La Comissió Federal de Comunicacions, que té jurisdicció sobre el sistema d'alertes, ha anunciat que ha obert una investigació completa sobre l'incident, que ha passat, precisament, la mateixa setmana que s'havia informat que aquest gener l'EMA havia de decidir millorar l'efectivitat del sistema d'alertes, instaurat el 2012.

L'incident, a més, arriba en plena escalada bèl·lica arran de les amenaces del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, de llançar míssils contra els Estats Units, que van ser replicades pel president Trump amb l'amenaça de respondre a Pyongyang amb "foc i fúria".

Arran del possible atac per part de Corea del Nord, de fet, al novembre es van reprendre les comprovacions mensuals del sistema d'alertes amb sirenes, que no es tocava des de feia almenys un quart de segle.

L'arxipèlag de Hawaii acull diverses instal·lacions de l'exèrcit dels Estats Units, com ara la seu del Comandament del Pacífic i la base de la flota del Pacífic de la Navy.

Amb 1,4 milions d'habitants, l'economia de Hawaii depèn molt dels turistes que visiten les illes. En la compareixença de premsa d'Ige i Miyagi també hi ha estat present un responsable de turisme, que s'ha mostrat preocupat pel possible impacte negatiu de la falsa alarma sobre el sector.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut