Pla mig curt del primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, en una atenció als mitjans de comunicació, el 3 d'agost del 2016…
Pla mig curt del primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, en una atenció als mitjans de comunicació, el 3 d'agost del 2016. (Horitzontal)

Pisarello replica que la mostra de Born és necessària perquè "precisament les ferides del franquisme no estan tancades"

ACN Barcelona.-El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha replicat a ERC que l'exposició temporal 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà', que s'estrenarà al Born el proper octubre i que ha generat polèmica perquè exhibirà dues escultures franquistes, "forçarà una reflexió com a societat" del que va significar la dictadura i de la "impunitat que ha tingut en democràcia". Després que el president del grup municipal d'ERC, Alfred Bosch, reclamés que no s'exhibissin les escultures franquistes perquè dóna "una imatge de normalitat que no existeix" a l'estat espanyol, Pisarello ha respost davant els periodistes que "precisament perquè les ferides no estan ben tancades s'ha de tenir aquesta discussió". Concretament sobre l'estàtua de Franco, ha puntualitzat que es presenta "com una ruïna i que està decapitada, lluny de tota apologia, al contrari".

Gerardo Pisarello ha remarcat que l'objectiu fonamental de l'exposició és "trencar un buit moral i un silenci entorn del que va significar el franquisme i la dictadura i les raons de la impunitat que ha tingut durant el període democràtic per confrontar-nos-hi com a societat". Pisarello considera que la mostra situarà Barcelona "a l'altura d'altres ciutats europees que han tingut iniciatives semblants" per "generar debat social". El primer tinent d'alcalde del consistori barceloní reconeix que el debat "pot resultar incòmode perquè durant aquest anys s'ha tolerat la impunitat del franquisme" però defensa que no es pot "amagar". "És un debat que ha de resultar incòmode perquè la gestió que s'ha fet del significat de la dictadura al nostre país és absolutament deficient i queda molt per reparar. Aquest és l'objectiu pedagògic de la mostra", ha insistit Pisarello, que ha reblat que "la ferida oberta" del franquisme "exigeix veritat, justícia i reparació". Alfred Bosch va reclamar aquest dimarts que no s'exhibissin les escultures franquistes 'Victòria', de Frederic Marés, i l'estàtua eqüestre del dictador de Josep Viladomat, a l'exposició del proper octubre. El republicà va demanar a través d'un comunicat la compareixença del comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, perquè expliqués aquesta exhibició davant l'antic mercat del Born. Bosch assegura que "en un país on s'hagués jutjat als botxins i enterrat les víctimes seria difícil d'entendre però es podria arribar a plantejar com a element cultural". Ara bé, en aquest cas, creu que és "ofensiu per a les víctimes".

Anar al contingut