Pla general de persones manifestant-se en contra de la mostra sobre el franquisme al Born el 17 d'octubre del 2016 (horitzontal)
Pla general de persones manifestant-se en contra de la mostra sobre el franquisme al Born el 17 d'octubre del 2016 (horitzontal)

Pisarello defensa l'exposició sobre símbols franquistes en una inauguració amb incidents

ACN Barcelona.-El primer tinent d'alcalde d'Economia, Treball i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, ha assegurat aquest dilluns que entén les protestes d'alguns ciutadans per l'exposició 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà', però ha subratllat que "el que ha d'incomodar encara més és que no es conegui la història, que no se sàpiga per què aquests símbols van ser tolerats durant tants i tants anys". Ho ha dit durant la inauguració de la mostra, esquitxada amb alguns incidents. Algunes desenes de persones s'han concentrat davant del Born Centre de Cultura i Memòria amb pancartes i consignes especialment en contra de la presència de l'estàtua eqüestre de Franco. Dues persones han arribat fins i tot a les mans. A més, una desena de membres de la JERC ha intentat entrar al recinte i un d'ells, amb problemes respiratoris, ha acabat estès a terra.

L'Ajuntament ha instal·lat aquest matí l'estàtua eqüestre de Franco decapitat i també la que representa la victòria de les forces franquistes. Minuts més tard, un home ja li ha llençat uns quants ous, i hores més tard una dona ha seguit el seu exemple. Aquesta era la prèvia de la inauguració que s'havia de produir aquesta tarda. Hores més tard, Gerardo Pisarello s'ha trobat a l'esplanada del Born amb mig centenar de manifestants que portaven pancartes en contra de la mostra amb lemes com 'Franco ni al Born ni enlloc' o 'Fora Franco dels nostres carrers'. A més, membres de la JERC han intentant entrar al recinte durant la inauguració, i això ha provocat moments de tensió amb els vigilants que els barraven el pas. Un noi que ja tenia problemes respiratoris previs ha acabat estès a terra i ha hagut de ser atès per una ambulància.Durant l'acte d'inauguració, Pisarello s'ha mostrat comprensiu amb aquelles persones que rebutgen aquesta mostra, "perquè hi ha moltes ferides que encara estan obertes", però ha defensat la necessitat d'explicar què va passar durant el franquisme. Ha animat especialment els joves a visitar l'exposició. "No podem tancar les fotos als arxius i les estàtues als magatzems. Les generacions més joves han de saber el que va passar, perquè si no la impunitat continuarà", ha remarcat.De fet, ha admès que aquesta mostra és "incòmoda", perquè "no és còmode veure fotografies de membres de la policia i de jutges que van ser còmplices de la dictadura i sobre els quals encara hi ha un silenci estrepitós". "No és còmode veure imatges de gent torturada, assassinada i que encara no ha obtingut la deguda reparació. No és còmode veure símbols del franquisme, veure fotografies, quan vivim en un estat en què encara hi ha fosses comunes i no s'han anul·lat els judicis contra el franquisme", ha continuat. El tinent d'alcalde ha subratllat que l'objectiu d'aquesta mostra és precisament "trencar el silenci sobre els crims del franquisme, també en democràcia", i ha negat que les crítiques de l'oposició tinguin a veure amb un debat sobre la dictadura, sinó que simplement busquen atacar el Govern d'Ada Colau.La CUP ha estat l'únic grup de l'oposició que ha assistit a la inauguració de l'exposició. La regidora Maria Rovira ha recordat que els anticapitalistes són favorables a aquest tipus de mostres per "trencar el relat que s'ha fet sempre sobre la dictadura", però no comparteixen la ubicació escollida, per la "connotació històrica i de lluita" que representa pels barcelonins.La mostra 'Franco, Victòria, República. Impunitat i Espai urbà' es pot veure al Born entre el 18 d'octubre i el 8 de gener. Consta de diferents fotografies, retalls de diaris i alguns vídeos que pretenen mostrar la permissivitat amb els símbols de la dictadura ja en temps de democràcia. La mostra està comissariada per Manel Risques.

Anar al contingut