Barcelona

Piqué critica la falta d'il·lusió de Montilla i l'insta a ser més ambiciós, a abordar temes clau i modificar la política lingüística

El president del PPC, Josep Piqué, ha fet una intervenció en el debat d'investidura molt crítica amb el nou govern, però també en particular contra Montilla, a qui ha retret manca d'il·lusió i de projecte de futur per Catalunya. Abans de fer un repàs exhaustiu al programa que ahir va desgranar el candidat a la presidència de la Generalitat, Piqué ha mantingut que la reedició del tripartit no és conjuntural, sinó estratègica. Si bé ha admès que el nou govern potser no farà tant soroll, li ha demanat que no sigui a compte de no abordar temes clau, però conflictius en el si del govern. En matèria lingüística Piqué ha demanat a Montilla si garantirà els drets dels pares a triar la llengua vehicular dels seus fills als centres educatius.

Actualitzat
Piqué ha encetat el seu discurs recordant a la cambra que avui s'ha de "debatre el programa del senyor candidat" i que no eren aquí per veure com és José Montilla, sinó per "saber què vol fer", "jutjar-lo i després votar-lo".

Segons el líder dels populars catalans, en el programa de Montilla no hi va "percebre il·lusió" i li va faltar "nervi". Li va fer la impressió, ha afegit, que enumerava un catàleg de propostes, però que no identificava prioritats, ni dibuixava un projecte de futur per a Catalunya ni com dur-lo a terme.

Després d'afirmar que el nou govern tripartit no és un projecte conjuntural, sinó estratègic, com ha dit que ja passa al Senat o als ajuntaments, Josep Piqué ha manifestat la seva por que el gabinet de Montilla entri en "la mateixa paràlisi que l'anterior (govern)", perquè no iniciï grans empreses, com el Quart Cinturó, la connexió elèctrica amb França, l'ampliació de ports i aeroports i els seus accessos, així com desdoblaments de vies, perquè no hi ha unitat en el si del govern.

Per pal·liar l'alt abstencionisme, li ha demanat una altra forma de fer política, on no es parli "dels nostres problemes com a polítics" o de la "distribució de poder", sinó dels "problemes reals de la gent, com l'habitatge, la formació o els impostos", ha esmentat.

Exhaustiva crítica al programa

Piqué ha fet un extens repàs al programa presentat ahir per Montilla: a la política lingüística i educativa, a la immigració, a la seguretat, a l'habitatge, a la recerca i desenvolupament (R+D), a les infraestructures, a les relacions exteriors, al finançament, a les polítiques sectorials o a la nova llei de la CCRTV. El president del PPC ha destacat que Montilla no va usar en cap moment la paraula "llibertat", però sí el mot "planificació".

Piqué ha demanat a Montilla si donarà suport a les sancions dels establiments que no retolin en català i si garantirà els drets dels pares a triar la llengua vehicular dels seus fills als centres educatius. Ha reclamat la recuperació de la "cultura de l'esforç" en els alumnes. Li ha retret que no esmentés res sobre la immigració quan és, ha dit, un dels principals problemes que visualitza la societat. Li ha demanat què farà contra la immigració il·legal i contra les màfies.

En el terreny de la seguretat, ha manifestat la paradoxa que ICV tingui a càrrec seu la Conselleria d'Interior i que Jordi Miralles (EUiA) pugui ser en una manifestació d'okupes que hagin de dissoldre els Mossos. Sobre el desplegament dels Mossos, li ha demanat prioritzar un desplegament qualitatiu i no de rapidesa "de cara a la galeria".

Ha criticat l'existència d'una macroconselleria fruit d'equilibris de poder, que no serà la més adequada per a la gestió. Sobre relacions exteriors, ha insistit que Catalunya no vagi d'estat i que promogui la cultura en un sentit ampli. Piqué també li ha reclamat un compromís explícit per nomenar amb el consens de tots els partits el nou director de la CCRTV.

Per tot plegat, li ha exigit ambició, que "no es quedi en la resignació" i "que no faci només el que li deixin fer". També li ha demanat que impliqui la ciutadania en el desenvolupament del país. Finalment, abans d'anunciar el vot contrari del PP a la investidura, ha afirmat que "no hi ha cap ciutadà que tingui més il·lusió ahir que avui, és més, encara n'hi pot haver més d'indiferents".
Anar al contingut