Barcelona

Pinso anticonceptiu per controlar la població de coloms a Barcelona

Ara mateix es calcula que a la ciutat hi ha més de 85.000 coloms, una plaga que fins ara es controlava amb captures i sacrifici d'exemplars

RedaccióActualitzat

Barcelona serà la primera gran ciutat europea a controlar la població de coloms amb pinso anticonceptiu. A Barcelona hi ha 85.000 coloms i, segons el consistori, la població assumible seria de la meitat, aproximadament.

L'any 1984, a Barcelona, es va fer un primer cens de coloms; n'hi havia 70.000. Sis anys després eren 100.000. Des de llavors s'han provat diverses tècniques, com la captura i el sacrifici d'exemplars, i, més tard, la introducció de parelles de falcons.  

L'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa aquest mètode pioner de control que incideix en la reproducció de les femelles. S'instal·laran 40 dispensadors automàtics de pinso anticonceptiu en llocs on se n'han detectat colònies.

 

El comissionat d'Ecologia de l'Ajuntament de Barcelona, Francesc Ximeno, ha explicat que s'espera la reducció d'un 20% d'exemplars el primer any amb aquest nou mètode:

"Són uns dispensadors automàtics amb un pinso amb blat de moro, amb nicarbazina, que és la substància anticonceptiva per als coloms. A poc a poc, a mesura que els coloms s'alimenten d'aquest pinso, van perdent la capacitat de reproducció i, per tant, és un mètode de prevenció de creixement de les poblacions de coloms a Barcelona."

El comissionat ha assegurat que es tracta d'un sistema senzill, que no té cap efecte sobre les persones, perquè la nicarbazina només inhibeix la producció d'ous de les aus, i a mitjà termini és tan car com el de les captures, amb el qual s'ha controlat fins ara la població de coloms de Barcelona.

El sistema s'ha assajat a ciutats petites i mitjanes, com Cardona o Gènova, però mai en una gran ciutat com Barcelona. L'efectivitat és d'un 90% en 5 anys.

La direcció científica del programa la porta a terme el Departament de Medicina i Cirurgia dels Animals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i els treballs científics de censos de poblacions per comprovar els resultats, el Museu de Ciències Naturals.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut