Barcelona

PIB negatiu del 0,8% i 100.000 llocs de treball menys, panorama econòmic pel 2009 a Catalunya

L'any que ve serà dolent per a l'economia catalana. Segons les previsions de Caixa Catalunya, el producte interior brut caurà un 0,8%. Els factors negatius, com la destrucció de 100.000 llocs de treball, tindran més pes que els positius, com la baixada dels tipus d'interès i la moderació dels preus, segons algunes de les dades que recull l'informe semestral de l'economia catalana i les perspectives pel 2009.

Actualitzat
Caixa Catalunya destaca, en el seu informe, que el consum caurà per primer cop des del 1993, un 1,8%, i que també ho farà la inversió de les empreses. De fet, segons l'entitat tots els sectors econòmics es veuran afectats per la recessió, però amb més incidència, per aquest ordre, en els de la construcció, la indústria i els serveis.

L'informe també destaca que tothom es veurà afectat per la crisi, que té com a rerefons més clar la destrucció de llocs de treball. És per això que les famílies que han mantingut la seva posició en el mercat de treball ja han passat el pitjor, ja que la baixada dels tipus els alleuja la situació. Per al col·lectiu de les persones que estan a l'atur, en canvi, les pitjors conseqüències de la crisi encara han d'arribar.

Pel que fa a quan arribarà la sortida de la crisi, Caixa Catalunya creu que dependrà de la recuperació dels motors europeus.
Anar al contingut