Iraq

Petraeus recomana una pausa de 45 dies en la retirada de tropes de l'Iraq

El general David Petraeus ha recomanat una pausa de 45 dies, a partir de juliol, en el procés de retirada progressiva de tropes nord-americanes de l'Iraq que va començar a finals de l'any passat. Petraeus ho ha dit en una comissió del Congrés nord-americà, davant la qual també ha comparegut l'ambaixador dels EUA a Bagdad, Ryan Crocker, que ha assegurat que s'han aconseguit progressos "substancials" però "reversibles", si no es manté el compromís nord-americà. Mentrestant, el clergue xiïta radical Muqtada al-Sadr ha tornat a amenaçar de trencar l'alto el foc. Però tot i les amenaces, ha desconvocat la manifestació anti-nord-americana prevista per demà amb motiu del cinquè aniversari del derrocament de Saddam Hussein.

Actualitzat

Petraeus ha explicat davant del Comitè de les Forces Armades del Senat que recomana "continuar la retirada de les cinc brigades de combat enviades com a reforç i que al final del replegament de l'última d'aquestes brigades al juliol, ens prenguem un període de 45 dies d'avaluació i consolidació". A preguntes del president del Comitè, Petraeus ha matisat que aquests 45 dies podrien ser més o menys, segons quines siguin "les circumstàncies".

Després d'aquest mes i mig, "començarem un examen de les condicions sobre el terreny per determinar en quin moment estarem en condicions de recomanar noves reduccions" del contingent nord-americà. Un contingent que s'eleva actualment a 158.000 homes. Entre juliol i novembre, aquesta xifra havia de reduir-se fins als 140.000, és a dir, 10.000 més que abans de l'enviament de reforços al gener del 2007 per implementar la nova estratègia militar dissenyada pel general Petraeus.

La situació a l'Iraq -ha declarat Petraeus- mostra "progressos significatius però desiguals" i ha assegurat que aquests progressos, si bé són reals, també són encara "fràgils i reversibles". En aquest diagnòstic ha coincidit l'ambaixadador nord-americà a Bagdad, Ryan Crocker, que ha dit que l'èxit exigeix "la prolongació de la determinació i del compromís nord-americà".

Crocker ha fet referència també a les actuals negociacions entre Washington i Bagdad per permetre el manteniment de tropes nord-americanes a l'Iraq més enllà del 31 de desembre. Segons l'ambaixador nord-americà, aquest acord en cap cas "no lligarà de mans" la pròxima administració nord-americana.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut