Recreació d'un arcosauromorf
Recreació d'un arcosauromorf
Port del Cantó

Petjades de l'antecessor del dinosaure al Pirineu

Un equips d'investigadors catalans publica la troballa en una revista científica internacional

RedaccióActualitzat

Descobertes al port del Cantó, al Pallars Sobirà, unes petjades d'un antecessor dels dinosaures de fa 247 milions d'anys. La presència d'aquest rèptil ja era coneguda a través de restes trobades a diferents indrets del món, però mai fins ara se n'havien localitzat les petjades, que han permès conèixer com caminava aquest animal.

Es tracta d'un arcosauromorf, un rèptil de mig metre de llargada que va viure fa 247 milions d'anys, antecessor de cocodrils i dinosaures, com explica Eudald Mujal, investigador de la Universitat Autònoma. 

"El que hem trobat són ben bé els seus antecessors i el llinatge que va donar lloc als cocodrils i als dinosaures. Hem trobat les restes d'aquests rèptils."  

D'arcosauromorfs n'hi havia de diferents tipus. D'un, se n'ha trobat restes a diferents indrets del món, però mai se n'havien localitzat petjades fins que les van trobar al port del Cantó, una zona que quan vivien aquests animals no tenia muntanyes, era molt més càlida i plena de rius.

 

 

Algunes petjades ja eren objecte de visites fa quatre anys, però fins ara no han determinat que pertanyien a un tipus d'arcosauromorf.

La descoberta l'ha fet el Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i un investigador local. Han fet motllos de les petjades perquè es perden amb facilitat per l'erosió.

Descobreixen al Berguedà el fòssil d'un dels últims dinosaures de la Terra

La descoberta s'ha publicat a la revista especialitzada nord-americana Plos One. L'estudi revela que l'arcosauromorf va ser clau en la repoblació de la Terra després de l'extinció de finals del període Permià.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut