Barcelona

Petits canvis poden reduir un 29% el consum energètic dels vaixells d'arrossegament

Un estudi de la Generalitat ha constatat que els vaixells d'arrossegament poden reduir fins a un 29% el consum energètic -i estalviar uns 18.000 euros l'any- només introduint un seguit de millores tècniques, com ara reduir la resistència de la nau o el sistema de propulsió. Segons el departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), les modificacions necessàries requereixen una inversió d'uns 40.000 euros, que amb les subvencions actual es reduirien fins a 24.000 per als pescadors. Els canvis s'han experimentat en vaixells de Llançà, Palamós, Barcelona, Cambrils i Sant Carles de la Ràpita i es presentaran al sector en diverses reunions les pròximes setmanes.

Actualitzat
El pla per millorar l'eficència de la flota pesquera d'arrossegament és fruit d'un treball conjunt del DAR, la UPC, el Col·legi d'Enginyers Navals i Oceanogràfics de Catalunya i Tragsatec. En els assajos s'ha comprovat que es pot estalviar un 29% de combustible al dia, estalvi que pot arribar al 41% en la fase d'arrossegament. Com a conseqüència, la reducció d'emissions de CO2 també pot ser d'entre el 15 i el 20%.

Actualment, la flota pesquera catalana consumeix 78 milions de litres de combustible, la mateixa quantitat que la flota d'autobusos de Barcelona gasta en un any. Es calcula també que més del 50% dels ingressos dels pescadors es destinen a pagar la factura del carburant. 

El director general de Pesca, Martí Sans, ha explicat en una roda de premsa a Barcelona que el pla de millores és "voluntari" però que "es faran tots els esforços per incentivar el sector" perquè les faci. 
Anar al contingut