Franco i la seva dona saludant
Franco i la seva dona saludant
Madrid

Petició per il·legalitzar la Fundació Francisco Franco

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica entra una petició al Congrés dels Diputats per modificar la llei de fundacions

Actualitzat

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha presentat una petició al Congrés dels Diputats perquè s'il·legalitzi la Fundació Francisco Franco per vulnerar els drets humans i difondre el llegat d'un dictador. El portaveu de l'associació, Bonifacio Sánchez, ha defensat que el text legislatiu que regula les fundacions impedeixi "explícitament" l'activitat a entitats que "actuïn o facin campanyes de difusió contra els drets humans" o que "tracti de convertir en referent moral" persones que els hagin vulnerat.

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica remarca la "protecció especial" de què disposen les fundacions, ja que donant-los diners desgrava impostos i assenyala que això suposa una "subvenció indirecta" i un "agreujant" en el cas de les entitats que no respecten els drets humans. La Fundació Francisco Franco es va fundar el 1976, un any després de la mort del dictador, amb l'objectiu de difondre la seva memòria i obra.

"Resoldre un problema històric"

La proposta presentada a tots els grups representats al Congrés recorda que els drets humans són un "límit infranquejable de les societats democràtiques" i que aquests "pertanyen a qualsevol persona independentment de la seva ideologia, credo, opció sexual i diversitat cultural". L'entitat també trasllada als diputats que el "deure" dels estats és "protegir, fomentar, difondre i garantir els drets humans així com el seu compliment, a més de la "persecució i condemna a qui actuï contra ells".

Sánchez ha lamentat que, mentre a Alemanya o a Itàlia seria un "escarni" que un col·lectiu defensés el llegat de Hitler o Mussolini, "a Espanya no ho és", per la qual cosa demana "normalitzar una situació que, de totes totes, és anòmala des de fa molts anys".

"El franquisme és allà. És real i autèntic i treu pit. Ha de ser considerat com a il·legal i perseguit."

Aquest pas de l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica arriba després de saber-se que la Fundació vol lloar els valors de Franco durant les visites al Pazo de Meirás, situat al municipi de Sada, a la Corunya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut