Persisteix l'estabilitat i la concentració de contaminació

Després d'uns darrers mesos de nevades, de pluges i de trànsit de pertorbacions, ja tenim aquí l'anticicló i, amb ell, la calor i l'increment de la contaminació. Demà, a més, s'hi afegirà pols en suspensió procedent del Sàhara.

Actualitzat
La qualitat de l'aire es manté regular a bona part del país i persisteix l'atmosfera grisa a l'entorn de Barcelona. La situació atmosfèrica d'estabilitat no permet la ventilació de l'aire assentat en els primers centenars de metres.

Podeu veure la capa grisa sobre Barcelona a les càmeres de TV3 de Sant Boi de Llobregat i les situades a Barcelona, des de Collserola fins al Port Olímpic. Les fotografies de dilluns passat ens mostraven la tonalitat grisosa del cel de Barcelona.

Contaminació a Barcelona. Autor: Alfons Puertas.

L'atmosfera es manté estàtica a totes les alçades, menys a superfície. A la costa, com és el cas de Barcelona, només funciona el mecanisme de les brises, vents que durant el dia bufen de mar cap a terra arran de superfície i concentren la contaminació a Barcelona i la desplacen cap al Vallès i plana d'Osona. És un vent que pot aixecar l'aire uns pocs centenars de metres fins a trobar la capa límit, és a dir, una tapadora que dibuixa una línia força nítida i separa la zona baixa de més contaminació amb un aire més transparent a sobre.

El pronòstic de la qualitat de l'aire a Catalunya, segons Medi Ambient i Sostenibilitat, per dimecres mostra gran part del país amb qualitat entre bona i regular amb tendència a empitjorar per l'estabilitat i per l'arribada de pols sahariana. En canvi, demà començarà a millorar una mica i ja serà de cara a divendres quan hi haurà una renovació de l'aire de la mà d'un sistema frontal que escombrarà tot el país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut