Madrid

Per què és important tenir grup parlamentari propi?

No és només presència a la vida parlamentària o en la capacitat legislativa, també hi ha en joc tenir més o menys diners i assessors parlamentaris

RedaccióActualitzat

La polèmica dels vots dels diputats nacionalistes en la constitució de la mesa del Congrés ha tornat a posar sobre la taula la importància de tenir grup parlamentari propi.

Per primera vegada en la història democràtica, els diputats convergents no tenen assegurat numèricament tenir grup propi a Madrid. Han demanat el registre de la sol·licitud de grup, registrat amb el nom de "Grup Parlamentari Català (Partit Demòcrata)". En la mateixa situació es troba el PNB al Senat.

El reglament del Congrés estableix que per poder constituir grup propi s'ha de tenir un mínim de 5 diputats i un 15% dels vots a les circumscripcions on es presenta. En el cas dels nacionalistes catalans, han aconseguit 8 diputats, però no arriben al 15% de vots a les circumscripcions de Barcelona (12,26%) ni Tarragona (13,7%).

Esperen que se'ls concedeixi una "excepció" del reglament i, tal com es va fer l'any 1986, es calculi la mitjana aritmètica del resultat electoral a les quatre circunscripcions catalanes, amb independència del cens de cadascuna d'elles i es divideixi per 4. D'aquesta manera, el PDC obtindria un percentatge superior al 15 per cent a totes quatre.

Les "compensacions": diners, assistents i presència

El fet de constituir-se com a  grup propi comporta una sèrie de beneficis als quals cap força política vol renunciar. No és tracta només de tenir més o presència parlamentària, té relació directa amb els recursos de què es podrà disposar:

- Assistents parlamentaris. La passada legislatura els vuit grups del Congrés es van repartir 235 assistents pagats per la Cambra i que es reparteixen en funció del nombre de diputats de cada grup. La ràtio de la passada legislatura va ser aproximadament d'un assistent per a cada dos diputats.

- Subvenció econòmica. S'assigna una subvenció fixa a la cada grup parlamentari de 28.597,08 euros. A aquesta quantitat fixa s'ha de sumar 1.645,49 mensuals per a cada diputat.

- Presència parlamentària. El temps de "micròfon" a cada sessió parlamentària varia si es té un grup propi o si s'ha de repartir entre la resta de components del grup mixt. En aquest segon cas també es reparteix la presència a les comissions parlamentàries i a les reunions de la junta de portaveus. Per tant, disminueix la capacitat d'intervenir en les decisions legislatives.

El Partit Demòcrata Català es juga conservar els 6 assistents que tenia al seu càrrec la passada legislatura i 41.761 euros mensuals en subvencions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut