Índia

Permeten l'entrada d'intocables a un temple de l'Índia després de 300 anys de prohibició

Els intocables, la casta més baixa de l'Índia, han pogut entrar al temple d'Orissa, a l'est del país, després de 300 anys de prohibició. Fins ara, només podien accedir-hi els membres de la casta superior, però una resolució judicial del desembre hi permet l'accés dels intocables. Tot va començar quan devots de castes superiors van apallissar un grup de dones intocables l'any 2005 per rebel·lar-se i intentar entrar al temple per la porta principal. La decisió judicial es basa en la Constitució de 1950, que aboleix en teoria el sistema indi de castes.

Actualitzat
Els intocables han passat 300 anys resant als seus déus a través de nou forats oberts a la paret del temple de Keradaga Jagannath, però això s'ha acabat. Dimenge, els membres de la casta marginada i exclosa de la societat índia van inaugurar una nova entrada principal del temple, per on podran entrar juntament amb membres de castes superiors.

El procés judicial que ha dut a aquest fet es va iniciar amb la denúncia dels intocables a la Cort Suprema d'Orissa, després que membres de castes superiors van apallissar un grup de dones que es van atrevir a entrar al temple l'any 2005. A més, un consell local de justícia va obligar cadascuna de les dones a una multa de 17 euros per pagar la purificació del temple, després d'haverlo profanat.

La Constitució índia va abolir el 1950 el sistema de castes, tot i que a la pràctica, en molts llocs de l'Índia els intocables són considerats marginats de la societat i les situacions de segregació i violència contra els intocables perduren. Basant-se en el text constitucional, però, va fallar la Cort Suprema d'Orissa, que va donar la raó als exclosos, en defensar que qualsevol hindú, sense distinció de casta, té el dret d'entrar a un temple per fer les seves pregàries.
Anar al contingut