Sedentarisme i excés de calories contribueixen a l'obesitat
Sedentarisme i excés de calories contribueixen a l'obesitat

Perdre pes: una sessió setmanal durant un any fa reduir més quilos i durant més temps

Investigadors britànics constaten molts beneficis de salut i econòmics si el programa no es limita a un període de 12 setmanes

Xavier DuranActualitzat

Les sessions setmanals dirigides per perdre pes augmenten molt l'efectivitat si el tractament es fa durant tot un any, i no només durant dotze setmanes. Això va acompanyat de grans reduccions en les malalties lligades a l'obesitat i en els costos que generen.

El Servei Nacional de Salut del Regne Unit ofereix programes de pèrdua de pes amb una sessió setmanal durant 12 setmanes. En aquestes sessions setmanals s'assessora les persones amb excés de pes perquè millorin l'alimentació i facin exercici físic, i se'ls fa un seguiment perquè consolidin els nous hàbits. Investigadors de les universitats de Cambridge, Liverpool i Oxford han dut a terme un estudi, publicat a la revista "The Lancet", i demostren que allargar els programes fins a un any ofereix grans beneficis addicionals.

L'estudi es va fer amb 1.267 participants que tenien un índex de massa corporal de 28 o superior. L'índex de massa corporal s'obté dividint el pes en quilos pel quadrat de l'alçada en metres i el valor òptim se situa entre 18,5 i 25, tot i que depèn de factors com la quantitat de múscul. Un any després d'iniciar el programa, els que havien seguit una publicació per actuar pel seu compte havien perdut, de mitjana, 3,3 quilos. Els que havien fet una sessió dirigida setmanal durant dotze setmanes n'havien perdut 4,8. I els que havien seguit el programa durant un any pesaven de mitjana 6,8 quilos menys que a l'inici del tractament.

Al cap de dos anys, els integrants de tots els grups havien recuperat pes, però mentre que els que havien seguit tot sols el programa eren, de mitjana, 2,3 quilos més lleugers que abans del tractament, els que havien fet sessions durant dotze setmanes encara mantenien una pèrdua de 3,0 quilos, i els del programa anual, una de 4,3 quilos.

Per tant, estendre el programa a un any fa perdre més pes i ajuda a mantenir-lo més temps. A més, els que havien seguit el programa d'un any havien assolit reduccions més importants en els nivells de glucosa i en els d'hemoglobina glicosilada, dos marcadors del risc de tenir diabetis.

Però els investigadors també van calcular els beneficis de salut al cap de 25 anys. Els seus càlculs indiquen que un programa anual evitaria 1.786 casos de malalties lligades al sobrepès per cada cent mil persones, si es compara amb els efectes d'un programa de dotze setmanes. Això inclou 642 casos menys d'hipertensió, 373 menys de diabetis i 104 menys de malalties de cor per cada cent mil habitants.

Per tant, conclouen, tot i que els costos d'un programa que duri un any són, òbviament, superiors, a la llarga hi hauria uns beneficis evidents tant en reducció de diverses malalties com en els costos que la sanitat ha d'assumir per fer-hi front.

Anar al contingut