Santi Vila diu que és "bastant dolorós" no poder anar a les llistes del 21D

L'exconseller diu que els sectors moderats "han perdut la batalla" davant els "extremistes" i reclama l'alliberament dels consellers empresonats i dels Jordis
Santi Vila diu que és "bastant dolorós" no poder anar a les llistes del 21D
S'Agaró

Santi Vila diu que és "bastant dolorós" no poder anar a les llistes del 21D

L'exconseller diu que els sectors moderats "han perdut la batalla" davant els "extremistes" i reclama l'alliberament dels consellers empresonats i dels Jordis
Redacció Actualitzat
Santi Vila canvia de registre (ACN)

Santi Vila canvia de registre (ACN)

L'exconseller de Cultura i Empresa Santi Vila ha assegurat que per ell és "bastant dolorós" no poder anar a les llistes electorals per al  21D. Per Vila, les eleccions són "un dels moments més importants" per a un polític.

Santi Vila, que ha participat en el sopar-debat de la XXII Trobada d'Economia de s'Agaró ha admès que es resistia a anar a aquestes jornades econòmiques perquè per ell és "bastant dolorós" no haver pogut formar part d'una llista electoral:

"Soc com un metge a qui li retiren la llicència o un mestre a qui no permeten ensenyar als seus alumnes."

Al llarg de la seva intervenció, el conseller dimissionari ha qüestionat l'actuació de l'estat espanyol amb l'anomenada operació Catalunya. Però també ha criticat "la gestió post 1-O" del govern Puigdemont, que va tirar per terra "l'intent de negociació per intentar evitar el 155".

Vila ha explicat que hi va haver "incomptables gestions" per tancar un acord amb el govern espanyol, amb la implicació d'estaments "polítics, religiosos i socials". L'exconseller també ha precisat que el pacte va estar a tocar, però que al final "la crisi de confiança" va fer que la situació es torcés "en qüestió d'hores".

Cal autocrítica per les dues bandes

L'exconseller creu que el moment en què ha entrat el conflicte entre Catalunya i Espanya requereix "un fort component autocrític" per les dues bandes a l'hora de buscar una solució. I sobretot, subratlla que "la política no és practicable si tenim gent a la presó".

Per Santi Vila, aquest 2017 ha vingut marcat per "molta prèdica de diàleg però poca pràctica", que ha suposat que els sectors més moderats, entre els quals s'inclou, hagin "perdut la batalla" davant els "extremistes":

"És tot massa recent per valorar-ho, però estic absolutament convençut que, al final, els sectors moderats a Catalunya i a Madrid vam perdre la batalla, i els extremistes van fer prevaler les seves posicions"

"Per què algú com jo està fora del context polític? On hem quedat els partidaris d'una tercera via i d'una solució pactada?"

Vila ha assegurat "que en aquest mes d'octubre terrible, el col·lapse es podria haver evitat". De fet, durant el debat, l'exconseller ha dit que és legítim defensar la independència, però que s'ha de fer "mitjançant el diàleg i l'estat de dret".

I ha fet servir un símil futbolístic per definir l'atzucac que viu Catalunya. Vila ha comparat la situació actual del país amb la d'un estadi de futbol "inundat" i amb el públic de la grada "excitat":

"És un terreny impracticable, que no permet tenir una actitud racional"

Per buscar una solució i fer el camp de joc "practicable", Santi Vila assegura d'entrada que cal deixar en llibertat els consellers i els Jordis.

Mirant cap endavant, Santi Vila s'ha mostrat convençut que el 2018 serà l'any en què es concreti la recuperació econòmica. Ha recordat que, entre aquest gener i setembre, Catalunya ha sumat inversions de més de 7.000 milions d'euros. Vila reconeix que la gestió política dels esdeveniments a partir de l'1 d'octubre va marcar "una disrupció en aquest camí de creixement", però confia que hi haurà "un nou marc de seguretat i confiança".

TEMES:
Referèndum 1-O Govern empresonat Procés català Eleccions 21D Article 155