Els cinc candidats abans de començar el debat. D'esquerra a dreta: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen i Benoît…
Els cinc candidats abans de començar el debat. D'esquerra a dreta: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen i Benoît Hamon. (Reuters)

Per què m'han d'interessar les eleccions franceses?

A les eleccions franceses, hi ha en joc el nou president de la república, però també altres variables, com ara l'estabilitat europea o, fins i tot, la teva butxaca

RedaccióActualitzat

A mesura que s'ha anat acostant la data, ha augmentat el volum de notícies al voltant de les eleccions a França... Però, per què t'ha d'interessar qui sigui president a França? Te'n donem alguns motius.

En joc, Europa

Un primer element a tenir present és la repercussió que el resultat de les eleccions franceses podria tenir sobre la Unió Europea. Durant el 2016 hem viscut esdeveniments que han fet trontollar la cimentació comunitària. Segur que recordes la sorpresa pel Brexit el juny de 2016 o, a les acaballes de l'any, la derrota de Renzi en el referèndum per la reforma constitucional italiana, que el va portar a la dimissió.

Aquest 2017 és un any electoral clau per l'estabilitat europea, que haurà de mesurar la seva força davant l'ascens de l'extrema dreta. El primer a viure-ho ha estat Holanda, que al març va celebrar eleccions. L'extrema dreta holandesa va millorar resultats però va quedar segona i sense possibilitats de governar.

Entre l'abril i maig és el torn de França, on s'haurà de veure fins a quin punt el Front Nacional de Marine Le Pen deixa de ser un partit secundari i, en cas que passi a la segona volta, calibrar el seu resultat. El 2002, el pare de l'actual líder de l'extrema dreta francesa, Jean Marie Le Pen, va passar a la segona volta, però llavors gairebé tothom se li va girar en contra i es va ensorrar en la batalla amb Jacques Chirac. No oblideu que Marine Le Pen és partidària de revisar els acords amb la Unió Europea i, proposa, fins i tot un referèndum per revisar la pertinença de França al club comunitari.

Però compte que França no és l'únic que haurà de mesurar la salut del populisme i l'extrema dreta a Europa. A la tardor Alemanya celebra eleccions a la cancelleria i caldrà veure si el partit Alternativa per Alemanya millora o no els seus suports. Si vols saber quins són els principals nuclis de l'extrema dreta a Europa t'hem preparat aquest mapa detallat.

Vota la Catalunya Nord

En segon lloc, és lògic, es decideix el futur també per la Catalunya Nord, on el Front Nacional de Marine Le Pen va forjar una part del seu creixement i on ha estat tradicionalment bastant fort. El desembre de 2015 a les eleccions regionals va quedar en segona posició a Llenguadoc-Rosselló-Migdia Pirineus però va guanyar al departament dels Pirineus Orientals, que correspondria a la Catalunya Nord.

Des de principis de 2016 està en vigor la nova organització territorial francesa que ha reduït el nombre de regions de 22 a 13. La Catalunya Nord ha quedat inclosa dins l'anomenada regió d'Occitània on caldrà veure el suport que finalment té el Front Nacional.

Ens hi va la pela!

Si fins ara no t'hem convençut de la importància de les eleccions a França, sempre podem recórrer a la butxaca. Més enllà de ser el país veí i de compartir quilòmetres de frontera geogràfica, França és un client estratègic per les exportacions catalanes. Ens ho diu l'Institut d'Estadística de Catalunya. Amb dades del desembre de 2016, França és el principal soci comercial exterior de Catalunya. Tant és així, que un 15,2% de tots els productes que venem a l'estranger van a parar a França. Perquè us feu una idea, el següent país en importància és Alemanya, on exportem el 10,8%.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut