París

Per primer cop un canceller alemany assisteix a París a la commemoració de l'armistici

Aquest 11 de novembre es commemora l'armistici que va posar fi a la Primera Guerra Mundial ara fa 91 anys. L'armistici es va firmar el dia 11 del mes 11 (novembre) a les 11 del matí. Un número ple de simbolismes per als països que van participar en la primera gran guerra global i que va durar del 1914 al 1918. Aquest any, i per primera vegada, un canceller alemany, en aquest cas Angela Merkel, assisteix als actes que es fan a París. Merkel ha acompanyat el president Sarkozy en els actes de record als milions de víctimes d'aquest conflicte, i d'aquesta manera ha tornat a segellar la reconciliació.

Actualitzat
"Vive la France, vive l'Allemagne, vive l'amitié franco-allemande". Aquesta ha estat la proclama que han llançat tant el president francès com la cancellera alemanya, tots dos en francès, per tancar uns discursos plens de simbolisme. Ja fa 91 que es va acabar la Primera Guerra Mundial gràcies a l'armistici firmat l'11 de novembre del 1918 per part del mariscal francès Ferdinand Foch i l'alemany Matthias Erzberger en un vagó de tren al bosc de Compiegne, a uns 90 quilòmetres al nord de parís.

La signatura es feia l'11 de l'11 a les 11 hores i 11 minuts. En aquesta mateixa hora, aquest dimecres, Merkel i Sarkozy han guardat un minut de silenci per commemorar el que va ser la reconciliació dels dos adversaris durant la guerra. Des d'aleshores l'eix francoalemany ha estat determinant en la construcció d'Europa però també és cert que les friccions han estat presents. De fet, amb l'acte d'aquest dimecres s'esvaeixen les distàncies i es simbolitza la fortalesa de l'entesa entre els dos grans d'Europa.

Així ho han volgut destacar tant Nicolas Sarkozy com Angela Merkel en els seus discursos. Després d'encendre la flama de la Tomba del Soldat Desconegut sota l'Arc de Triomf, Sarkozy ha destacat que "no és només la flama del record, és també la flama de l'esperança", i ha definit l'amistat d'Alemanya i França com un "tresor que hem de preservar". En la mateixa línia, Merkel ha subratllat que la relació "entre els nostres països és especial, única", i tot i recordar que "el que va passar no es pot esborrar", hi ha una força que ajuda a superar-ho i que és "la força de la reconciliació".

Les imatges que s'han viscut a París recorden les simbòliques instantànies que es van poder fer el 1984 per l'aleshores president francès Francois Mitterrand i el canceller Helmut Kohl, quan van estrènyer les mans a Douamont, al costat de l'escenari de la batalla de Verdun. El gest ha passat a la història com un símbol de pau entre els antics adversaris.

D'escenes d'entesa se n'han viscut unes quantes entre els dos països. I darrerament més que mai. Sarkozy i Merkel han coincidit en reunions del G-20 i de la Unió Europea, tant en un sentit físic com també de criteri. I encara un episodi més simbòlic: el d'aquest dilluns a Berlín quan Sarkozy va acompanyar Merkel en la commemoració del vintè aniversari de la caiguda del mur de Berlín.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut