Barcelona

Pedro Solbes qualifica de "poc brillant" la proposta fiscal del PP i adverteix del seu cost

El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha manifestat que la proposta fiscal del PP d'eliminar l'IRPF als mileuristes no li sembla "una idea gaire brillant" i ha advertit que, segons com s'apliqui, pot tenir un cost de fins a 25.000 milions d'euros per als comptes públics. Solbes, que ha fet aquestes declaracions abans de participar en una conferència al Cercle Financer de La Caixa, ha advertit: "Encara no he entès gaire bé de què va, perquè el que he entès és que deixarem exempts d'impostos als qui guanyen fins a 16.000 euros però no sabem si són 16.000 euros de renda del treball personal o de totes les rendes." Solbes ha detallat que "els que en guanyessin 15.999 no pagarien res i els de 16.001 ho paguen tot", una opció que el ministre d'Economia ha qualificat de "molt injusta" i ha xifrat el seu cost total en 5.000 milions.

Actualitzat

El vicepresident econòmic de govern ha advertit que "un IVA equivalent per compensar la rebaixa suposaria pujar diversos punts i això implicaria una reacció inflacionista". No obstant això, Solbes sí que ha deixat oberta la porta a futures rebaixes de l'IRPF, "si el que actualment és un ingrés alt com a conseqüència del cicle econòmic es consolida en el futur i, per tant, en termes estructurals hi ha marge de maniobra per abaixar els impostos, reduirem els impostos".

"No tenim cap interès a augmentar la pressió fiscal. Ja ho vam dir en el programa anterior i es mantindrà en la pròxima legislatura. En aquest moment hi ha una situació d'indefinició en aquests mesos i jo crec que és molt arriscat prendre cap mesura", ha assegurat el ministre.

Ja en el torn de preguntes, Solbes ha confessat que es resisteix que hi hagi un balança fiscal oficial i ha considerat que "els problemes de finançament són una conseqüència de la història i del sistema que es va negociar el 2001, que es basava en la població de 1999 i que només es modificaria si hi havia un augment poblacional del 3%". Pel ministre, el canvi del sistema de finançament "serà el tema més complex que el meu successor haurà d'afrontar després de les eleccions".

Continuïtat no assegurada

El vicepresident econòmic ha assegurat que encara no ha pres cap decisió sobre si continuarà com a responsable de la cartera econòmica del govern espanyol, en el cas que el PSOE guanyi les pròximes eleccions. "En aquest moment no hi ha cap decisió presa sobre aquest tema", ha dit Solbes, que ha fet broma amb la premsa "és una bona pregunta però no hi ha resposta". "A això he respost diverses coses: que és una possibilitat, que primer cal guanyar les eleccions i després ja en parlarem, i que tot és possible", ha especulat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut