Barcelona

Sánchez justifica la celebració d'un congrés federal i d'unes primàries perquè "el PSOE tingui una única veu"

Pedro Sánchez vol fer primàries el mes que ve, a les quals es presentarà, i el congrés federal a principis de desembre

RedaccióActualitzat

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat davant dels seus companys de la direcció la seva intenció de convocar primàries a l'octubre i el 39 Congrés Federal del partit a principis de desembre. Sánchez ha fet aquest anunci davant de la Comissió Permanent de l'Executiva Federal, reunida aquest dilluns a Ferraz per analitzar els mals resultats del PSOE en les eleccions d'aquest diumenge a Galícia i el País Basc. Unes primàries que es faran el 23 d'octubre, segons ha explicat en roda de premsa el mateix Sánchez, que també ha assegurat que s'hi presentarà per defensar el seu model: "un projecte d'esquerres, definit i autònom i alternatiu del PP".

A banda de per assumir la seva responsabilitat, Sánchez ha justificat la celebració del Congrés per tenir una única veu dins del partit i ser "una organització unida" i, per tant, escollir entre ser una alternativa de govern del PP o abstenir-se.

"Ha arribat l'hora de plantejar el debat de fons a la militància. Necessitem debatre, votar i el que és molt important:  que el PSOE tingui una única veu."

Així, Sánchez ha emplaçat els que no estiguin d'acord amb el seu projecte a fer un pas endavant:

"Qui cregui que té un projecte millor que faci un pas al davant."

El líder socialista ha admès que hi ha un debat de fons del PSOE sobre què ha de fer i què ofereix per evitar terceres eleccions. "És evident que hi ha dirigents polítics del PSOE significatius que no pensen el mateix que l'executiva federal i que el secretari general. Em semblen debats legítims", ha assegurat Sánchez. Un debat, però, que, segons ha considerat, "ens fa mal i ens perjudica".

Sánchez ha dibuixat tres escenaris possibles: que Mariano Rajoy obtingui prou suports sense els socialistes, la qual cosa veu poc probable; que el PSOE intenti formar majoria parlamentària per "liderar un govern de canvi transversal", la seva opció, o terceres eleccions. En aquest sentit, Sánchez ha defensat davant l'executiva federal del partit que el PSOE ha d'intentar liderar una alternativa de govern de canvi amb totes les forces. Més tard, ha matisat que es tractaria amb Ciutadans i Podem.

Sigui com sigui, i amb l'objectiu d'evitar els nous comicis, el líder socialista ha esperonat "les forces que diuen que són de canvi a fer l'indicible per fer un govern de canvi o que compti amb base parlamentària".

Fonts socialistes avançaven que l'objectiu de Sánchez és "reforçar i obrir un debat sobre el model de partit que es vol". La proposta de fer el congrés correspon a l'executiu, però l'òrgan competent que ha d'aprovar la convocatòria és el comitè federal, el màxim òrgan de la formació entre assemblees, que es reunirà dissabte que ve.

 

Iceta defensa el secretari general del PSOE

Des del PSC, el seu primer secretari, Miquel Iceta, ha dit a "Els matins" de TV3 que els resultats dels socialistes són dolents, però que encara haurien estat pitjors si el PSOE hagués facilitat la investidura de Mariano Rajoy.

"Probablement, si el Partit Socialista no fes tant de soroll de divisió interna, potser les coses li anirien millor. També dic que, si hagués pactat amb el PP, li hauria anat molt pitjor. Perquè cap on van els vots del Partit Socialista? Se'n van a forces més a l'esquerra o cap a forces amb un plantejament nacional o nacionalista més potent. Si hagués pactat, avui estaríem parlant d'una hecatombe i, fins i tot, d'una pràctica desaparició."

 

 

Iceta referma l'aposta perquè Pedro Sánchez explori una majoria i un govern alternatiu a Rajoy i fa aquest advertiment de cara al Comitè Federal de dissabte:

"Pedro Sánchez no pactarà amb el PP, no deixarà governar el PP. Per tant, si una majoria dins del Partit Socialista volgués deixar governar el PP, no podria tenir com a secretari general Pedro Sánchez. Com es resoldrà, això? Doncs no ho sé."

Iceta, però, s'ha quedat sol defensant Sánchez. Les veus crítiques que fa dies que es fan sentir al si del PSOE s'han alçat encara més en saber les intencions del líder de la formació d'avançar el congrés.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut