Pedro Sánchez, aquest matí, tornant al Congrés (EFE)
Pedro Sánchez, aquest matí, tornant al Congrés (EFE)
Madrid

Pedro Sánchez torna al Congrés: "Vinc a treballar"

El secretari general electe del PSOE es reuneix amb la cúpula del grup parlamentari en la primera vegada que va al Congrés des que va renunciar a l'escó

Actualitzat

El flamant secretari general electe del PSOE, Pedro Sánchez, ha tornat aquest matí al Congrés dels Diputats per primera vegada des que va renunciar a la seva acta de diputat el 29 d'octubre. Ho fa per reunir-se amb la direcció del Grup Socialista. "Vinc a treballar", s'ha limitat a dir quan entrava a les dependències parlamentàries.

Han rebut Pedro Sánchez dos dels seus màxims col·laboradors, José Luis Ábalos, que ha estat designat portaveu del Grup Parlamentari de forma interina fins al congrés federal del mes que ve, i la diputada asturiana Adriana Lastra. El grup prepara el debat final dels pressupostos generals, que arrenca dilluns. El fins ara portaveu, Antonio Hernando -que va dimitir el mateix diumenge arran del triomf de Sánchez a les primàriescontinuarà formant part de la direcció parlamentària, amb acreditació per anar a la Junta de Portaveus. 

Una esmena sobre la plurinacionalitat

De cara al congrés del PSOE dels dies 17 i 18 de juny, el líder socialista vol que es reconegui per primer cop la plurinacionalitat d'Espanya. Per això, ha introduït una esmena en el capítol de model territorial, en què s'especifica que cal perfeccionar el caràcter plurinacional de l'Estat, en el marc d'una reforma constitucional federal. Això sí, el text subratlla que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol.

L'equip de Sánchez defensa que aquest concepte ja ha estat avalat pels socialistes, perquè estava inclòs en el programa polític amb què Sánchez es va presentar a les primàries, que va guanyar amb més del 50% dels vots de la militància.

Sobre aquesta proposta, el portaveu del grup d'Esquerra Republicana al Congrés, Joan Tardà, ha explicat a Catalunya Ràdio que Pedro Sánchez li va dir que el PSOE mai reconeixerà Catalunya com a nació: "

"Jo he parlat amb Pedro Sánchez en reunions oficials i em va dir textualment: 'Nosaltres mai, mai acceptarem Catalunya com a nació, perquè si acceptem Catalunya com a nació, haurem d'acceptar, en conseqüència, el dret a decidir, i aleshores ens veuríem obligats a autoritzar el referèndum.'"

Podem presentarà sol la moció de censura a Rajoy

Mentrestant, Podem ha descartat la proposta de Compromís de retirar la seva moció de censura per treballar conjuntament amb el PSOE, d'aquí al setembre, en una altra moció que tingui més possibilitats de prosperar. La formació valenciana, a través del seu portaveu al Congrés, Joan Baldoví, havia dit que "seria molt millor una moció que tirés endavant el setembre que no una el juny que es quedés pel camí."

Però el diputat de Podem Rafael Mayoral ha confirmat la decisió de la formació d'Iglesias de "no donar treva" al govern del PP i "ni un respir" a Mariano Rajoy.

Anar al contingut