Madrid

Pedro Sánchez renuncia a l'acta de diputat al Congrés i comença la campanya per "recuperar el PSOE"

Tot i que no aclareix si pensa tornar a optar al càrrec de secretari general, diu que el seu gest és un momentani pas al costat

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez no votarà contra la investidura de Mariano Rajoy. L'exsecretari general socialista ha presentat la seva renúncia a l'acta de diputat just abans que acabés el termini.

Sánchez ho ha anunciat poc abans de la una del migdia en una roda de premsa emocionada, on fins i tot se li ha escapat alguna llàgrima. Poc abans, Sánchez havia presentat la renúncia al Congrés.

 

L'exlíder socialista ha argumentat que ell, que havia estat secretari general, no podia anar en contra de la decisió del comitè federal del PSOE:

"De les dues opcions que em dóna la gestora no n'escullo cap. No aniré contra el meu partit ni aniré contra el meu compromís electoral. Deixo l'escó perquè no renuncio a les meves idees i perquè estimo el meu partit."

L'entorn de Pedro Sánchez estava dividit entre els que li recomanaven que plegués i els que creien que havia de mantenir-se com a diputat per tornar a presentar-se a la secretaria general del PSOE.

Pas al costat momentani

Pedro Sánchez ha enviat un missatge als militants del PSOE. Diu que la seva renúncia és només un pas al costat momentani. I demana a la gestora que convoqui urgentment el congrés del partit que ha de definir la nova direcció.

Sánchez assegura que ara és un militant més, però que vol treballar "de forma constructiva i lleial per refundar un partit socialista autònom i allunyat del PP, un PSOE obert i unit en què la militància faci valer la seva veu".

Sense postular-se obertament per tornar a dirigir el PSOE, Sánchez ha explicat que des de dilluns recorrerà el territori per convèncer els militants de "recuperar el PSOE":

"Anuncio que a partir de dilluns agafo el cotxe per recórrer de nou tots els racons d'Espanya i escoltar els que no han estat escoltats: els militants i els votants d'esquerres del nostre país. Recuperem tots junts el PSOE."

I poc després ha avisat la gestora: "La militància vol votar."

La relació amb el PSC

En el seu discurs, Sánchez ha demanat a la gestora que no trenqui l'aliança amb el PSC:

"Demano expressament a la gestora que no triï el camí de l'expulsió del grup i de la formació dels que votin en contra de la investidura de Mariano Rajoy. I molt menys que trenqui l'aliança amb el nostre partit germà, el PSC. Aquesta decisió seria un error i només es podria prendre en el marc d'un congrés federal. Al PSOE no hi sobra ningú."

Sánchez ha explicat que només el "lideratge compartit del PSOE i el PSC pot construir la solució federal a la crisi de Catalunya".

Llàgrimes d'emoció

Pedro Sánchez s'ha emocionat quan ha volgut explicar que ha estat "una decisió molt dolorosa". Aquest és el moment:

I aquesta és la carta de renúncia de Pedro Sánchez que ell mateix ha difós a la xarxa:


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut