Pedro Sánchez i Albert Rivera es donen la mà aquest dimecres abans de la reunió al Congrés (EFE)
Pedro Sánchez i Albert Rivera es donen la mà aquest dimecres abans de la reunió al Congrés (EFE)
Madrid

Pedro Sánchez i Albert Rivera intenten aproximar posicions

Els líders del PSOE i de Cs acorden establir relacions habituals per intentar pactar la llei electoral, eliminar els aforaments i aprovar la llei d'autònoms a més d'impulsar una reforma constitucional

RedaccióActualitzat

El president de Ciutadans, Albert Rivera, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'han reunit aquest dimecres a la tarda a Madrid per acostar posicions i analitzar les possibles aliances que puguin establir els dos partits d'ara endavant.

Al final de la reunió, Rivera ha assegurat que ha coincidit amb Pedro Sánchez que no hi ha marge perquè el "desafiament separatista" de Catalunya pugui trobar suport al Congrés:

"Els dos partits tenim discrepàncies en el model d'estat, perquè el PSOE ha defensat al seu congrés el model de "nació de nacions", però coincidim en la defensa de la unió de tots els espanyols i en la defensa de la sobirania nacional per decidir qualsevol qüestió d'estat."

Rivera s'ha felicitat que el líder del PSOE s'hagi compromès durant la reunió a donar suport a la llei d'autònoms que impulsa Ciutadans. Aquesta serà, ha recordat, la primera llei impulsada pel seu partit, i s'ha mostrat molt satisfet que sigui precisament aquesta.

 

 

El líder de Ciutadans ha dit que ha acordat amb Sánchez explorar les possibilitats per reformar la Constitució, però no ha detallat en quins aspectes. Segons Rivera, a la tardor juristes dels dos partits començaran a analitzar aquestes possibilitats.

Rivera també ha afirmat que Sánchez s'ha mostrat favorable a donar suport a l'eliminació dels aforaments, a la limitació de mandats del president del govern i també a estudiar la reforma de la llei electoral per fer-la més proporcional.

Sánchez no surt a explicar la reunió

Per part del PSOE, no ha estat Pedro Sánchez el que ha explicat la reunió, sinó el secretari d'organització del partit, José Luis Ábalos. Ábalos ha corroborat la majoria de punts d'acord explicats per Rivera.

De tota manera, ha matisat que en la reunió només s'ha decidit establir pautes de relació habituals entre els dos partits sobre els temes tractats, que en principi seran en dos nivells: entre els aparells dels partits, i entre grups parlamentaris:

"Això ha estat una presa de contacte respecte als temes en els que trobem coincidències, en els que no n'hi ha ni s'han abordat en la reunió."

Pel que fa a la concreció d'acords parlamentaris amb el PSOE i Podem, Ábalos s'ha queixat que molts d'aquests acords que ja s'han aconseguit no han servit per a res perquè el govern del PP els ha vetat. Ho ha definit dient que això és "declarar inútil el Parlament".

 

Ábalos ha recordat que aquesta reunió només és una més de la sèrie de preses de contacte de Sánchez amb els partits parlamentaris després de recuperar la secretaria general. Aquest dimarts es va reunir amb Pablo Iglesias i aquest dijous es trobarà amb Alberto Garzón.

Posicions força distants

La reunió, que s'ha fet a la sala Istúriz del Congrés dels Diputats, partia de posicions molt distants dels dos partits. La intenció de Sánchez és construir un front contra el PP per desfer part de les polítiques bastides durant els últims anys.

En canvi, Rivera té la intenció de continuar col·laborant amb el govern del PP. De l'aproximació al PSOE espera arribar a acords en polítiques socials, a més de la supressió dels aforaments i la reforma de la llei electoral.

 

Anar al contingut