L'Hospitalet de Llobregat

Pedro Sánchez estrena les visites dels líders espanyols a Catalunya en la campanya del 20-D

Actualitzat

Primer dia de campanya de les eleccions generals del 20 de desembre i primera presència d'un dels líders espanyols a Catalunya.

Pedro Sánchez ha dit al barri de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat que derogarà totes les lleis del Partit Popular si arriba a la Moncloa. El líder del PSOE acusa també Albert Rivera de ser de dretes i d'amagar-se'n i a Artur Mas d'aixecar murs i de no voler afrontar problemes comuns que tenen Catalunya i Espanya.

Mas i Rajoy, diu Sánchez, són dues cares de la mateixa moneda. El líder socialista ha recordat que amb governs del PSOE a Catalunya mai s'havia produït una declaració d'independència.

"Nosaltres el que defensem és una solució per a Catalunya i també per al conjunt d'Espanya, perquè la solució no pot ser l'immobilisme de Rajoy ni tampoc el rupturisme de Mas. El Partit Socialista el que vol és que els catalans votin un nou acord que és la reforma constitucional que aixecarem els socialistes quan arribem al govern. Que faci el pas definitiu de l'Espanya autonòmica a l'Espanya federal."

Per la seva part, Carme Chacón ha basat el seu discurs a criticar constantment la política del PP, ha aportat poques propostes i recorda que, quan Catalunya vota massivament els socialistes, aconsegueix canviar el govern d'Espanya:

"Mai hi ha hagut tanta distància. Mai hi ha hagut tanta fractura entre Catalunya i la resta d'Espanya com quan governava Aznar i com quan governa Rajoy. Tinguem-ho clar, el problema no és Espanya, és el Partit Popular quan governa."

El PP contra el que anomenen "nova política"

Alícia Sánchez-Camacho ha advertit dels perills de l'anomenada nova política els membres del club juvenil del PP, més joves encara que les Noves Generacions. Camacho els ha dit que està en joc la recuperació econòmica i la unitat d'Espanya i que això no es pot deixar en segons quines mans.

"Aquí els coneixem a més d'algun i porten més de deu anys en política i l'únic que han fet és anar als platós de televisió a parlar i a prometre. A dir un dia una cosa i un altre dia una altra cosa diferent. I això ho dic pel senyor Rivera."

Rajoy també ha posat al punt de mira al lider de Ciutadans, disputant-li la figura d'Adolfo Suárez, que Rivera també reivindica. Rajoy s'hi ha referit per dir que la Constitució no és intocable.

"S'ha de saber molt bé què es vol fer i s'ha de fer amb un consens com el que va aconseguir Adolfo Suárez en el seu moment."

Mas promet que "la criatura sortirà"

Meeting de Democràcia i Llibertat al teatre Bartrina de Reus, ciutat on tradicionalment Convergència acut el primer dia de campanya. Davant del candidat Francesc Homs i de l'alcalde Carles Pellicer, Mas ha dit que cal portar a Madrid el clam del 27-S i s'ha referit també a les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP. Mas ha volgut llançar un missatge no de tranquilitat, diu, però sí de confiança i ha definit la situació actual amb aquesta metàfora:

"La criatura ha de sortir. No sé si sortirà amb part natural, que seria la investidura i això seria com a màxim pel gener; o sortirà amb cesària, que vol dir que sortiria unes quantes setmanes més tard. Però la criatura sortirà. La criatura sortirà, la veureu i veureu a Catalunya que hi haurà un govern amb investidura o amb eleccions que complirà el mandat que el poble de Catalunya ens va donar el 27 de setembre."

Duran i Lleida proposa abaixar l'IVA de les perruqueries

Unió proposa abaixar l'IVA de les perruqueries fins al 10%. Duran i Lleida diu que el sector batalla des de fa tres anys amb un IVA que se'ls va apujar 13 punts de cop.

"Nosaltrs ja hem defensat al llarg d'aquesta legislatura que tornessin a abaixar l'IVA que va apujar el Partit Popular i que l'únic que es va aconseguir és que tanquessin moltes perruqueries i que moltes persones anessin a l'atur."

Per al conjunt dels autònoms, mig milió a Catalunya, Unió proposa, entre altres mesures, millorar fiscalitat, cotitzacions i prestacions d'atur.

En Comú retreu al PSOE que es presenti com l'única alternativa al PP

Xavier Domènech ha carregat contra Carme Chacón per dir que el PSOE és l'única alternativa per aturar el PP.

"Però què estàs dient, si vosaltres sou els que vau obrir el camí a la dreta! Si el PP ha governat aquest anys. Si el malson va començar amb vosaltres. La senyora Chacón, la senyora ministra dels desallotjaments express, no és cap solució."

ERC reivindica la importància d'anar a votar

Marta Rovira ha defensat que Junts pel Sí i la CUP estan obligats a arribar a un gran acord de consens perquè ara ja tenen el mandat. Tots els candidats d'Esquerra han reivindicat la impòrtància d'anar a votar en aquestes eleccions. Grabriel Rufián:

"Hem d'anar i dir-los simplement que aquells que sempre havien guanyat han perdut i els que sempre havíem perdut, hem guanyat."

Albert Rivera vol liderar una segona transició democràtica

Albert Rivera en un míting celebrat al Trui Centre a Palma ha dit que l'endemà de les eleccions s'asseuran a parlar amb tothom, perquè Ciutadans està preparat per liderar una segona transició democràtica.

Rivera ha criticat la corrupció del PP a les illes Balears, i el caire nacionalista del govern autonòmic, que, entre altres coses, ha dit, ha tret el trilingüisme de les escoles i només pensa en les banderes identitàries.

"No volem l'experiència de velòdroms, d'auditoris, de tants per cents, de comissions il·legals, del senyor Matas i dels 40 imputats."

Rivera ha insistit a postular-se com l'alternativa al bipartidisme decadent i preparat per tirar endavant una empresa anomenada Espanya.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut