Barcelona

Pedagogs qüestionen la contractació massiva de mestres i la nova assignatura d'educació per la ciutadania

La comunitat educativa celebra durant tot el dia una trobada d'homenatge a un dels referents de la renovació pedagògica a Catalunya, Marta Mata, que va morir el mes de juny passat. La petja de Marta Mata en el món educatiu català és innegable i l'Associació de Mestres Rosa Sensat n'és un bon exemple. La presidenta actual de l'associació, Irene Balaguer, preguntada sobre el moment de l'ensenyament al nostre país, ha elevat una veu força crítica amb aspectes candents com la contractació massiva de mestres que farà la Generalitat i la implantació de l'assignatura educació per la ciutadania.

Actualitzat
Irene Balaguer ha recollit el testimoni de Marta Mata al capdavant de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. El dia que va conèixer l'anomenada "mestra de mestres" se li va obrir, ens explica, una nova porta a la seva vida. L'objectiu va ser deixar enrere el blanc i negre de l'escola franquista per passar a una escola catalana amb una pedagogia renovada i en color.

L'aposta va ser la formació dels mestres; per això, Irene Balaguer no entén que l'actual falta de professors pugui ser vista per persones amb poca vocació com una simple oportunitat professional. Assegura que no tothom serveix per ensenyar i que un mestre sense ganes de treballar, diu, és un fracàs que hauria de preocupar més que l'informe PISA, que avalua els coneixements dels alumnes.

A Rosa Sensat tampoc veuen clara la nova assignatura d'educació per la ciutadania. Creuen que ser ciutadà no és una cosa que es pugui aprendre en un dia sinó que se n'aprèn al llarg del temps. A més, l’associació, tal com va fer Marta Mata, reclama de nou que la religió surti de l'escola. Però aquestes decisions, com tantes altres, al final estaran en mans dels polítics.

A les Drassanes de Barcelona, companys de la pedagoga, mestres, polítics, alumnes i músics han lloat la seva figura i també el seu llegat. Formadora de mestres i fundadora de l'Associació Rosa Sensat, Mata va dedicar la seva vida a treballar per recuperar una escola pública de qualitat, basada en la tradició progressista de l'ensenyament durant la República.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut