Marta Rovira i Marta Pascal
Barcelona

El PDeCAT i ERC aposten per la via de negociació amb l'Estat

La CUP insisteix que no renuncia a la unilateralitat i reclama la implementació de la república

RedaccióActualitzat

El PDeCAT i ERC aposten per obrir negociació amb el govern espanyol per tirar endavant la República. Una estratègia que marca les converses obertes entre Junts per Catalunya, els republicans i la CUP per consensuar un programa comú per al 21 de desembre.

La número 2 del partit d'Oriol Junqueras, Marta Rovira, ha defensat que "mai han fet proclames a favor de cap unilateralitat" i ha afegit que no es poden imaginar que no s'obri una via negociada si guanyen.

Esquerra ha presentat avui un acord de candidatura per al 21D amb sensibilitats diferents, com Demòcrates, la plataforma Avancem, Més i independents com l'exsocialista Ernest Maragall, l'escriptora Jenn Díaz o l'activista Ruben Wagensberg.

Els eixos del pacte són recuperar les institucions, concórrer en igualtat de condicions a les eleccions i exigir que s'acceptin uns resultats que inequívocament, diuen, abocaran a la negociació amb el govern espanyol:

"Una obertura d'una via de diàleg i negociació amb el govern espanyol, respecte el resultat del 21 de desembre, per tant, això implica una bilateralitat, un diàleg, una negociació, que és el que sempre hem demanat."

Els republicans han admès que les converses per incloure punts en comú en els programes de les formacions independentistes estan avançades. A l'espera de fer-los públics, Marta Pascal també ha demanat trobar una alternativa a la via unilateral:

"És evident que hem arribat molt lluny. És evident que no som un estat independent, crec que això està clar, però és evident que volem seguir caminant per aconseguir aquesta majoria i fer-la efectiva. I necessitem més temps també."

 

Hi ha punts de la negociació que la CUP comparteix, però no veu bé renunciar a la unilateralitat. Núria Gibert creu que ara Catalunya es troba en un altre escenari:

"Paradigma d'alguna cosa que no ha succeït i que nosaltres, molt al nostre pesar, pensem que no succeirà, que és emplaçar a la negociació amb l'Estat per enèsima vegada".

La CUP reclama la implementació de la república i parlar de procés constituent.

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut