Amb el documental "Jarabe contra el cáncer", Pau Donés vol desestigmatizar la malaltia
Amb el documental "Jarabe contra el cáncer", Pau Donés vol desestigmatizar la malaltia
Barcelona

Pau Donés: "No sóc dels que s'arronsen davant les adversitats, sinó al contrari"

Es preestrena el documental "Jarabe contra el cáncer", que vol treure l'estigma a la malaltia i recull el testimoni del músic i altres pacients i professionals del Vall d'Hebron

RedaccióActualitzat

"El cranc" és la manera amb què el cantant Pau Donés (Jarabe de Palo) denomina el càncer que li van diagnosticar l'agost del 2015 i se li ha reproduït aquest hivern. Ara, la seva lluita i la d'altres pacients contra la malaltia queda plasmada en el documental "Jarabe contra el càncer".

El treball s'ha preestrenat aquest dilluns als Cinemes Bosque de Barcelona en el marc de la Nit Solidària Vall d'Hebron, que ha recollit fons per a la investigació del càncer.

Pau Donés, que no ha pogut assistir a l'acte per problemes d'agenda -és a Mèxic a punt de començar la gira de presentació del seu últim disc, "50 palos"-, i el director del documental, Albert Solé, han treballat durant mesos a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona en el documental.

 

 

En aquesta producció, Pau Donés va decidir donar visibilitat als tractaments a què era sotmès i a les seves pròpies reflexions amb l'objectiu de desestigmatitzar la malaltia i transmetre un missatge positiu. El document, però, no defuig la realitat ni la duresa del combat contra la malaltia. Donés explica com planta cara al càncer:

"No sóc dels que s'arronsa davant les adversitats, sinó tot al contrari. Acostumo a plantar cara en la vida, en el que és bo i en el que és dolent. I ara toca veure què passa amb el càncer. Sense drama, perquè no n'hi ha. No és que m'estigui fent el xulo ni el dur, jo sóc així."

La vida de Donés, com la de tots els pacients, va canviar radicalment. Ara està pautada pels controls, les cirurgies i les sessions de quimioteràpia que rep periòdicament al Vall d'Hebron, ​​un dels hospitals més actius en oncologia. Però tot això no li impedeix continuar la seva activitat diària i, fins i tot, ha preparat un nou disc, un llibre i una nova gira. "La meva oncòloga em va prescriure tornar als escenaris", va afirmar.

A més, a través de l'experiència del Pau, a la qual se suma la de dos pacients més, Marc Pairó i Meritxell Jané, i la d'una infermera, Carolina Buendia, el documental mostra com es mou l'univers de metges, investigadors, infermeres, personal tècnic i administratiu d'una gran ciutat sanitària.

 

♦ Els pacients de càncer tractats amb la psicologia positiva afronten millor la malaltia

 

Han estat vuit mesos de rodatge, acompanyant Pau Donés en la seva lluita contra el càncer, una lluita que tant ell com el director del documental i els mateixos professionals han volgut explicar sense dramatismes i amb tanta normalitat com ha estat possible. L'Elena Élez és oncòloga.


"Ajuda una miqueta a entendre que el càncer és una malaltia més, amb la qual s'ha de conviure i amb la qual podem lluitar, treballar i seguir el nostre dia a dia."

"Jarabe contra el càncer" és també un homenatge a la sanitat pública i, sobretot, a les seves infermeres que tenen cura dels malalts en el sentit més ampli d'aquesta paraula. Així ho explica Pau Donés al documental.

"Saps que hi ha una sèrie de gent que està pendent de tu, les infermeres, i el punt aquest de sentir-te estimat em motiva molt."

Per Albert Solé, director del documental, ha estat una experiència que li venia molt de gust.


"A mi em fascina la medicina. Crec que tot el cos de professionals, especialistes i tècnics que treballen amb medicina tenen un component molt vocacional que a mi m'emociona i, a més, és un tema d'aquells que a tots ens preocupa. Per tant, tenia ganes de fer-ho perquè és un tema universal. És un tema del qual no se'n lliura ningú."

 

"Jarabe contra el cáncer", coproduït per Minimal Films, TV3 i Movistar, s'emetrà al programa "Sense ficció" del 21 de març. tv3.cat/senseficcio

Anar al contingut