Vitòria

Patxi López veu "insuficient" el comunicat d'ETA però també un pas per a la fi del terrorisme

El lehendakari, Patxi López, ha valorat el comunicat d'alto el foc d'ETA com a "insuficient", tot i que ha remarcat que acosta al final del terrorisme. "Aquest no és el comunicat esperat", ha dit López, que ha demanat responsabilitat i prudència i també ha fet una crida a la societat basca, sobretot a l'esquerra abertzale, perquè exigeixi el final d'ETA, que, ha dit, s'ha de fer sense tuteles i sense condicions. Tan bon punt s'ha difós el comunicat d'ETA, el conseller d'Interior del govern basc, Rodolfo Ares, ha abandonat Madrid, on assistia a la reunió de l'executiva federal del PSOE, per tornar a Vitòria.

Actualitzat
Patxi López veu "insuficient" el comunicat en què ETA anuncia un alto el foc permanent, general i verificable internacionalment. El lehendakari, però, també ha volgut remarcar que acosta a la fi del terrorisme. "Aquest no és el comunicat esperat", ha dit López en una compareixença de premsa sense preguntes aquest dilluns a la tarda a Vitòria. Ha afegit, però, que la fi d'ETA es troba menys lluny: "ETA comença a assumir que el seu final és a prop".

Patxi López ha avisat també que ETA no pot pretendre tutelar la política del País Basc i per això retreu a l'organització terrorista les condicions que exigeix en el seu comunicat. El lehendakari ha fet una crida a la responsabilitat i la prudència i ha demanat que l'esquerra abertzale i la societat basca exigeixin a ETA que abandoni definitivament les armes.

La valoració del lehendakari coincideix amb la que aquest dilluns al migdia ha fet el vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, que també ha valorat d'"insuficient" el comunicat i ha afegit que el que espera l'executiu espanyol d'ETA és que abandoni definitivament les armes.

Urkullu crida a aprofitar el "temps d'esperança i estabilitat"

A més del lehendakari Patxi López, altres dirigents bascos han valorat la declaració d'ETA. El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha dit en una compareixença a Bilbao que l'únic que li queda a ETA és la seva desaparició, però també ha fet una crida per aprofitar aquest temps d'alto el foc per aconseguir la fi de la violència: "S'ha d'aprofitar el temps d'esperança i estabilitat que s'està obrint a Euskadi i a l'Estat perquè, des de la política i la democràcia, acabem d'una vegada per sempre amb la plaga de la violència i la violació dels drets humans".

Basagoiti: "Any nou, comunicat vell"

"Any nou, comunicat vell". Amb aquestes paraules s'ha referit el president del PP basc, Antonio Basagoiti, a la declaració d'alto el foc d'ETA. Basagoiti ha subratllat que el que la gent ha de tenir clar és que es pot posar fi a ETA i el terrorisme, però "no pel que diguin els seus paranoics comunicats, sinó perquè l'estat de dret sigui ferm i segueixi fent el que ha de fer". Segons Basagoiti, que s'ha mostrat escèptic, el nou comunicat és el de sempre: "Que ens perdonen la vida a canvi de l'autodeterminació, que volen una negociació, que aquí hi ha un conflicte entre estats, i tota la seva paranoia permanent".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut