Bilbao

Patxi López, "el ciutadà de Portugalete" que va esdevenir el primer lehendakari del PSE

Patxi López ha promès el càrrec com a nou lehendakari després que dimarts va ser elegit pel parlament basc amb els vots del PSE, el PP i Unió, Progrés i Democràcia. Home de llarga trajectòria política, el perfil polític del nou president basc ens parla d'un "home de Portugalete", tal com es defineix el mateix Patxi López, que no es va imaginar mai que arribaria assumir la responsabilitat de ser el president de tots els bascos i basques.

Actualitzat
"Sóc un ciutadà de Portugalete, que no havia somiat mai amb l'honor d'una responsabilitat tan rellevant", deia Patxi López després de ser escollit lehendakari. Patxi López no s'havia imaginat que un dia arribaria a convertir-se en el president basc. És el primer socialista que ho aconsegueix.

El nou president basc sempre ha presumit d'haver nascut fa 49 anys al carrer Coscojales de la població biscaïna de Portugalete. Patxi López també presumeix de família, el seu pare va ser un històric dirigent del PSOE i de la UGT. Com ell mateix ha dit: "Sóc fill i nét de treballadors. El meu pare, Eduardo López Alvizo, al qual tots deien "Lalo", treballava d'ajustador a les drassanes de Sestao. El meu avi patern, Emilio, es va quedar cec treballant a les mines d'Altos Hornos de Vizcaya. El meu altre avi, Antonio, va ser cap de màquines d'un mercant que feia la línia del riu de la Plata als anys 40 i 50. L'exemple i el compromís polític de la meva família, la seva lluita per la llibertat, per la democràcia i pels drets dels treballadors, una lluita per la qual els meus pares van conèixer el bandejament i les presons franquistes, m'ha dut fins aquí."

I és que a les acaballes del franquisme l'habitatge dels López era un centre de reunions clandestines. Allí, en ple marge esquerre del Nervión, se citaven dirigents del PSOE, com Felipe González, Txiqui Bengas o Manuel Chaves, l'actual ministre de Política Territorial, considerat un dels mentors polítics de Patxi López.

Amb 16 anys, l'actual lehendakari es va afiliar a les joventuts del partit socialista d'Euskadi, el 1985 ja era el líder d'aquesta organització i poc després aconseguia un escó al Congrés espanyol. La seva època madrilenya va durar dos anys i va ser un diputat discret. El 1991 s'estrena com a parlamentari basc i deu anys més tard és el número u del PSE. Des d'Euskadi, Patxi López va sumar esforços perquè Zapatero es convertís l'any 2000 en el màxim dirigent del PSOE.

Dades personals

El lehendakari López està casat amb Begoña Gil, regidora del PSE a l'Ajuntament de Bilbao, i no té fills. És soci de l'Atlètic, li agrada la música rock. El seu concepte de la política es podria resumir així: "Per mi la raó de ser de la política és millorar les condicions de vida de les persones i treballar pels valors de llibertat, solidaritat i justícia." Així ho va explicar Patxi López quan va ser designat lehendakari d'Euskadi.

Les dues prioritats


Lluitar contra ETA i contra la crisi econòmica són les dues prioritats que s'ha fixat el primer govern socialista d'Euskadi integrat per quatre independents, i amb el suport d'un pacte de legislatura amb el PP.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut