Vitòria

Patxi López defensa la integració de l'esquerra abertzale a la democràcia

El lehendakari, Patxi López, ha defensat la integració de l'esquerra abertzale a la democràcia en un discurs davant de membres i alts càrrecs del seu govern. El president basc ha apostat perquè els col·lectius bascos que fins ara han tingut "posicions totalitàries properes a la violència" es puguin integrar al sistema. "Ells són els que han de canviar i fer el que han de fer", ha advertit, però, López. La intervenció del lehendakari arriba la mateixa setmana que ETA ha declarat un alto el foc permanent, general i verificable internacionalment.

Actualitzat
Coincidint amb l'equador de la legislatura, i només quatre dies després del comunicat d'alto el foc d'ETA, el lehendakari ha parlat a la seu del govern basc per deixar clar que l'executiu que encapçala continuarà defensant "l'Estat de dret", en un discurs en què ha aposat per integrar a la democràcia els que es desmarquin de les posicions totalitàries.

"Ells són els que han de canviar i fer el que han de fer", ha advertit Patxi López, que ha reivindicat "la fermesa i la unitat dels partits democràtics" com a mitja més eficaç per posar fi "de forma definitiva al malson" del terrorisme.

El president basc ha dit que espera que l'esquerra abertzale "continuï fent passos i trenqui com més aviat millor qualsevol tipus de relació amb la violència terrorista, integrant-se plenament en el sistema democràtic i acatant-ne les normes i institucions". Si això passa, ha afegit, arribarà "el final d'aquesta història macabra i la conseqüència del final d'ETA serà més llibertat per a tots".

Les paraules del lehendakari arriben després que el govern espanyol va descartar la presència de llistes de l'esquerra abertzale a les eleccions municipals dient que no compleix les regles ni serà a temps de fer-ho abans dels comicis. També aquest setmana, l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi ha considerat "fonamental" que l'esquerra abertzale pugui presentar-se a aquestes elecicons.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut