Patxi López durant la seva compareixença informativa d'aquest migdia (EFE)
Patxi López durant la seva compareixença informativa d'aquest migdia (EFE)
Madrid

Patxi López acusa Rajoy d'intentar "fer xantatge" al PSOE i insisteix que no avalarà el PP

El secretari d'Acció Política del PSOE insisteix que no avalarà un PP "envoltat de corrupció" i emplaça Rajoy a "treballar" per formar govern

RedaccióActualitzat

El secretari d'Acció Política del PSOE, Patxi López, ha acusat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, d'intentar "fer xantatge" als socialistes amb el fantasma de les terceres eleccions i ha insistit, en una entrevista a la cadena SER, que no avalaran cap govern del PP, un partit "envoltat per la corrupció i que no ha assumit cap responsabilitat". "Ens han votat per combatre-ho, això, no pas per apuntalar-ho", ha assegurat.

"Se'ns fa una espècie de xantatge dient que, si no hi ha govern, no podem donar resposta als mandats d'Europa. Se'ns pressiona perquè ens abstinguem, però per a què? Per permetre les polítiques que han fet mal als més humils d'aquest país, a les classes mitjanes? Per permetre un govern que amb l'excusa de la crisi continuï retallant drets i llibertats o, el que és pitjor, per avalar i blanquejar un govern espanyol envoltat per la corrupció i que no ha adoptat ni assumit cap responsabilitat, com si tot fos igual en aquest país? Jo crec que els socialistes ens han votat, justament, per combatre-ho, això, no pas per apuntala-ho."

D'aquesta manera, el també expresident del Congrés ha respost a Rajoy i ha afegit que ha estat el govern popular el que ha fet que no es compleixi el límit de dèficit, amb una reforma fiscal "a favor dels que més tenen, que ha suposat una disminució d'ingressos de 13.000 milions". "No pot traslladar la responsabilitat, és seva", ha remarcat.

El secretari d'Acció Política, que diu que, de moment, pot assegurar "que no hi ha voluntat de canviar" la posició del PSOE, ha afirmat que la reunió entre Rajoy i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, no incrementa la pressió sobre els socialistes, sinó que demostra que s'ha obert una possibilitat que el PP pacti amb partits de la dreta.

"Espero que això continuï avançant, s'arribi fins al final i s'hi puguin incorporar altres formacions, entre les quals no hi ha el PSOE."

López ha assegurat que el PP ha presentat a Ciutadans un document que diu que està basat en el que va firmar el partit de Rivera i el PSOE al febrer, però que, de fet, "vol pervertir-lo", perquè "recull generalitats i mesures concretes, però ni una sola rectificació de les mesures ni de la gestió més nefasta de Rajoy", ni de la reforma laboral, ni de la llei d'educació ni de la llei mordassa, ni tampoc mesures per combatre la pobresa o crear un ingrés mínim vital. Tot i això, espera que Ciutadans donarà suport a Rajoy, ja que, si els dos partits obren un escenari per pactar polítiques, "el més raonable" és que, si arriben a un acord, això els porti a avalar el govern espanyol.

Finalment, ha assegurat que ell no veu "avui" una alternativa de govern espanyol d'esquerres i creu que, si Podem hi insisteix, és per "eludir la responsabilitat" que si avui no hi ha un govern espanyol d'esquerres és perquè ells no van voler.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut